Az utóbbi évtizedben 13%-kal csökkent a szamóca uniós piaca
Hírek - 2025.09.23
Az uniós termelés a globális szamócapiac 11%-át teszi ki, a termőterület csaknem 90 ezerről 74 ezer hektárra zsugorodott.
Az Antwerpenben megrendezett International Strawberry Conference (ISC) eseményen tartott előadást a Freshfel Europe főtitkára, Philippe Binard az európai és globális szamócapiac helyzetéről, amelyben elsősorban az ágazat erősségeit és a szektor előtt álló kihívásokat részletezte a jelenlegi bizonytalan klimatikus és geopolitikai körülmények tükrében.
Binard szerint annak ellenére, hogy az európai szamócapiac forgalma 2,7 milliárd euró körül alakul, az előző évtizedet tekintve ez 13%-os csökkenésnek felel meg, az európai termőterület pedig 74 ezer hektárra zsugorodott. Továbbra is erős termesztési klaszternek minősül Spanyolország és a Benelux államok, valamint Görögország és Lengyelország. Az EU termelése a világtermelés 11 százalékát teszi ki.
“A mai komplex piaci körülmények között a növekedéséhez elengedhetetlen az íz és a minőség iránti bizalom, valamint a fogyasztók egész éven át tartó bizalmának megteremtése” – mondta Binard. “Az európai szamócaágazat rugalmasságot tanúsít, és folyamatosan proaktívan alkalmazkodik az EU szigorú fenntarthatósági, biztonsági és megfelelőségi előírásaihoz. A szamócát elsősorban helyben értékesítik, mivel a becslések szerint az 1,2 millió tonnás termés 60%-a azokban a tagállamokban marad, ahol termesztették. Az ellátás egész évben biztosított, télen déli, nyáron pedig északi forrásokból. Az EU-n belüli export mennyisége 400 ezer tonna körül alakult, értéke elérte az 1,3 milliárd eurót. Az Unió államai közül a piacvezető továbbra is a termelés több mint 25%-át adó Spanyolország.”
A Freshfel szerint a harmadik országokból származó uniós import nem haladta meg a 20 ezer tonnát, és az elmúlt évtizedben 22%-kal csökkent – a fő beszállítók közül Marokkó és Egyiptom emelkedik ki. A szamóca eper továbbra is domináns az európai bogyósgyümölcsök piacán: a forgalom 48%-át teszi ki. A leggyorsabb ütemben az áfonya bővül, amelynek részesedése az uniós kereskedelemből 31% körüli.
Binard szerint a szamóca továbbra is a vitalitás és az élvezet szimbóluma, ám az ágazat jövője attól függ, hogyan lesz képes a szektor kezelni az éghajlati nyomást, hogyan gazdálkodnak a forrásokkal és az inputokkal, hogyan maradnak versenyképesek a zavaros geopolitikai helyzetben, és nem utolsó sorban az is meghatározó lesz, hogyan alakulnak majd a fogyasztói szokások.
Forrás: FruitVeb
Címkék: szamóca
Jön az új ÉLIP pályázat! – Hatalmas lehetőség az élelmiszeripari ...
Takarónövények szerepe a fenntartható gazdálkodásban
Talajvédő-környezetkímélő talajművelés
MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?
Jobb megelőzni, mint a szántóföldön bajlódni – gépfelkészítés ...
A szűkülő vetésforgó veszélyei – Óvatosság, gondosság az ...
Iránymutatás a tonnákban mérhető pluszterméshez: gazdaságos ...
Megfelelő szerves savakkal valóban lehetséges! – Az ’AB’ ...
Hatékonyságnövelés és fenntarthatóság a ...
Digitális átállás könnyedén? Frissen végzett precíziós ...