TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Bodrogkisfalud: ahol a dűlőutaknak nevet adnak!

Bodrogkisfalud: ahol a dűlőutaknak nevet adnak!

Hírek - 2016.06.15

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtájhoz tartozó, festői település, Bodrogkisfalud 2014 óta a Bodrog-menti Borászok Egyesületének központja. Ahol a nemes gesztusokból, a jó ötletekből sincs hiány…


A dűlőutak Magyarországon jobbára a senki földjének tűnnek, hiszen számsorok, kopottas táblák, vagy még azok se jelzik az arra járóknak, merre is kalandoznak éppen. Az Illés János borász vezette egyesület azonban, látva-felmérve e hiányt, példaértékű kezdeményezésbe fogott, hiszen elsőként Tokaj-Hegyalján, önkormányzati jóváhagyással, elindították a programot, aminek célja: a dűlőutak elnevezése, névadása.
– Valamennyien Tokaj-Hegyalján születtünk, itt tevékenykedünk, szőlészek-borászok vagyunk – informált Illés János, az egyesület elnöke. – Az a célunk, hogy a Világörökség részét képező vidéken a településeken átívelő kezdeményezéseket karoljunk fel. A névadás jogi és technikai előkészítése máris elkezdődött. A nevek kialakításának folyamata részben a nyilvánosság előtt fog zajlani – fűzte hozzá.
A dűlőutak feltérképezése megkezdődött, s már az utak kezdeténél, kereszteződéseinél, a tájba illő jelzőtáblák megtervezése se várat sokáig magára. Az egyesület céljai közt szerepel a településeken átívelő szőlészeti és borászati kezdeményezések elindítása-támogatása, illetve „a szőlőből és borból élő tagok céhszerű érdekképviselete” is.
A fiatal szakemberek patronálásáról sem feledkeznek el, mivel a Bodrog partján azt szeretnék, ha a családi vállalkozások nem hullanának szét, s az ifjak nem ragadnának minden áron vándorbotot, vagy ha mégis, külföldi tanulmányaik végeztével, hazatérnének. Egyébként a Bodrog-menti Borászok Egyesülete maga is szervez bel- és külhoni tanulmányutakat, ezen felül az önkormányzatok munkáját segítendő, szőlészeti és borászati, eredetvédelmi koncepciók szakmai kidolgozásában is jeleskednek.
A hamarosan nevet-névtáblát kapó dűlőutak térképét is elkészítik, ami beillik egy „szakmai kisokosnak”, hiszen a dűlők rövid történeti bemutatása mellett, jelölik abban az ott található főbb szőlőfajtákat, s leggyakoribb klónjaikat. A kapcsolódó mobilalkalmazás megalkotása úgyszintén napirenden van. Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Állategészségügyi Verseny az Állatorvostudományi ...

193 csapat jelentkezett idén arra a versenyre, amelyet  hallgatói kezdeményezésre 2016 óta rendeznek, ...