Díjazták az agroturizmus legjobb ételeit – Először rendezték meg a termelők gasztronómia versenyét
Hírek - 2025.05.08
A „Magyarország étele” rendezvény keretében első alkalommal került sor az Agroturizmus Étele versenyre, amelyet a Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület együttműködése hívott életre. A szakmai programok a Kislépték Egyesület főszervezésében, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) társszervezésében valósultak meg – adta hírül sajtóközleményében a kamara.
Szolnokon, a Debreceni Egyetem Campusán került sor a kétnapos programra április 25-26-án.
A helyi termékek jelentősége
Az esemény megnyitóján Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke a helyi termékek jelentőségére hívta fel a figyelmet, a globális ellátási láncokkal szemben. Kiemelte, Európában is újszerű ez a kezdeményezés, amely a kiváló termelői ételeket a gasztronómián keresztül is bemutatja a fogyasztók számára. Beszédében megköszönte a Herman Ottó Intézet, valamint a NAK közreműködését és kiemelt szakmai támogatását a rendezvény megvalósításához.
Franyik Ferenc, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozat elnöke a helyi termékek értékeire, közösségmegtartó erejére hívta fel a figyelmet. Örömét fejezte ki, hogy a „Termőföldtől az asztalig” gondolatkör ilyen magas színvonalon és formában ezen a versenyen is megjelenik.
Kreativitás, tradíció, újszerűség, táji jelleg
Az Agroturizmus Étele 2025 keretében a verseny egyéni (termelő és családja), valamint REL csapatok kategóriában zajlott. A REL csapatok tagjai lehettek termelők és séfek is. A döntőbe két csapat, illetve hét egyéni versenyző került be. A rangsort a döntőben megfőzött ételek kóstolása, tálalása és a konyhatechnológiai értékelés határozta meg. A zsűri tagjai elismert séfek és vidékfejlesztési szakértők voltak. A Kislépték Egyesület fontosnak tartotta, hogy a menük vidékfejlesztési és fenntarthatósági szempontú értékelése is megvalósuljon, ezért egy szakmai zsűri bevonásával vizsgálta és különdíjjal jutalmazta a győztest. A zsűri a beérkezett nevezési lapok leírásai és a beküldött ételfotók alapján értékelte a döntőbe a menüket. Szempont volt többek között a környezeti, társadalmi fenntarthatóság, a kreativitás, a tradíció, az újszerűség, a táji jelleg (terroire), az alapanyagok felhasználásának ötletessége és sokszínűsége, a termelői és a bio alapanyagok, valamint az ételek elnevezése is, a felhívásban megfogalmazottak szerint.
Termelői vásár és vidékfejlesztési kiállítás
A rendezvény ideje alatt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (Herman Ottó Intézet) támogatásában közel 25 termelő és kézműves, valamint vidékfejlesztési szervezet mutatkozott be termelői vásár és vidékfejlesztési kiállítás keretében. Bemutatkoztak a Szolnoki Kosár közösség termelői, akik többek között sajtokat, mézet, lekvárokat, friss spárgát kínáltak a vendégeknek. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület termelői friss idényjellegű zöldségekkel, homoktövis és chili termékekkel készültek. De érkeztek helyi termelők a térség több pontjáról, hústermékeikkel, fermentált ecet termékeikkel is.
Kiemelt vendégeként érkezett a programra a Pannon Helyi Termék Klaszter csapata, akik helyi termékeik mellett a „Helyben vagyunk” védjegyet is bemutatták. A kiállítás azonban nemcsak értékesítési lehetőséget biztosított a termelők számára, hanem egy Gasztroszemlén is részt vehettek a jelentkezők. Ennek a célja az volt, hogy a termékek és maguk a termelők is az értékelési folyamat eredményeként visszajelzést kapjanak termékeikről, valamint értékesítési technikáikról a séfektől.
A díjazottak
Agroturizmus Étele 2025 – egyéni verseny:
I. helyezett – Champion-díj: Bükkalja – Csupaszív Fürjészet (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Bogács)
II. helyezett: HB Mangalicafarm (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Gesztely)
III. helyezett: Országh Gazda (Somogy vármegye, Balatonszentgyörgy)
Agroturizmus Étele 2025 – csapatverseny:
I. helyezett – Champion-díj: Tokaj Art Wine (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Tállya)
II. helyezett: Bakonyi Ízvarázslók – Olaszfaluért Kulturális Alapítvány (Veszprém Vármegye, Olaszfalu)
Kislépték Egyesület különdíja:
Farm Inn Porta (Zala vármegye, Zalacsány)
Címkék: gasztronómia, élelmiszer
Precíziós gyomirtás a gyepgazdálkodásban fapados áron: új ...
Jobb megelőzni, mint a szántóföldön bajlódni – gépfelkészítés ...
Iránymutatás a tonnákban mérhető pluszterméshez: gazdaságos ...
Digitális átállás könnyedén? Frissen végzett precíziós ...
Gépújdonságok a jövedelmező erdészeti munkához: Valkon ...
Hatékonyságnövelés és fenntarthatóság a ...
Valós idejű vágókés-élesség asszisztens érkezett a Claas ...
Kedvezőbb feltételekkel juthatnak lakáshitelhez az ...
Újabb két borvidéken igazolták a szőlő aranyszínű sárgaság ...
Talajvédő-környezetkímélő talajművelés