
A zoonózisok terjedése az EU-ban – A listeriosisos esetek száma 2007 óta a legmagasabb
Hírek - 2025.01.27
A listeriosisos esetek száma 2007 óta a legmagasabb szintet érte el 2023-ban, míg a campylobacteriosis és a salmonellosis továbbra is a leggyakrabban jelentett zoonotikus betegségek az EU-ban. Általánosságban elmondható, hogy a zoonózisos megbetegedések bejelentett esetei az embereknél nőttek, de az élelmiszer-eredetű járványok enyhe csökkenést mutattak. – Ezek az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ) „Egy az egészség” koncepció szerinti éves uniós zoonózis-jelentésének fő megállapításai.
A listeriosis bejelentett humán eseteinek száma (2 952) a 2019–2023-as időszakban folyamatosan nőtt, és 2007 óta a legmagasabb szintet érte el. Ez összefügghet Európa idősödő népességével – jelenleg az európaiak 21,3%-a 65 év feletti –, ami az életkorral összefüggő krónikus betegségek növekvő előfordulásával összefüggésben az idősebb korcsoportokban növeli a súlyos tünetek kockázatát. (zoonotikus betegségek)
A fertőzések leggyakoribb forrásai
A fertőzött, fogyasztásra kész élelmiszerek, például a hidegen füstölt lazac, a húskészítmények és a tejtermékek a fertőzések leggyakoribb forrásai. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az RTE élelmiszer-kategóriákból származó azon minták aránya, amelyek meghaladják a Listeria monocytogenes élelmiszer-biztonsági szennyezettségi határértékeit, 0,11 % és 0,78 % között mozgott, és a legmagasabb értéket az erjesztett kolbászok esetében jelentették.
Az EU-ban a campylobacteriosis és a salmonellosis volt a leggyakrabban jelentett zoonózisos betegség az embereknél. 2023-ban 148 181 campylobacteriosisos esetet jelentettek, ami növekedést jelent a 2022. évi 139 225-höz képest. A campylobacteriosis után a szalmonellózis volt a második leggyakrabban jelentett gasztrointesztinális fertőzés az embereknél, 77 486 esettel, szemben a 2022-es 65 478 esettel.
Mindössze 15 tagállam és az Egyesült Királyság (Észak-Írország) teljesítette sikeresen a baromfiban előforduló szalmonella csökkentésére vonatkozóan kitűzött összes célt. Ez csökkenést jelent 2022-höz képest, amikor 19 tagállam elérte a teljes megfelelést. „A szalmonella baromfiállományokban való tartós jelenléte rávilágít arra, hogy folyamatos éberségre van szükség az élelmiszer-eredetű betegségek elleni küzdelemben. Az olyan továbbfejlesztett felügyeleti eszközök, mint a teljes genomszekvenálás, felbecsülhetetlen értékűek a járványkitörések hatékonyabb felderítésében és ellenőrzésében” – mondta Frank Verdonck, az EFSA biológiai veszélyek és amp; állategészségügyi és állatjóléti osztályának vezetője.
A szalmonella volt az élelmiszer-eredetű megbetegedések, esetek, kórházi kezelések és halálesetek fő oka
A jelentés nyomon követi az élelmiszer-eredetű járványkitöréseket is az EU-ban, amelyeket olyan eseményekként határoz meg, amelyek során legalább két ember ugyanazt a betegséget kapja el ugyanabból a szennyezett élelmiszerből. 2023-ban összesen 5691 élelmiszer-eredetű kitörést jelentettek, ami az előző évhez képest enyhe csökkenést jelent. Az emberi megbetegedések, a kórházi kezelések és a halálesetek száma azonban nőtt, és a halálesetek száma egy évtized alatt elérte a legmagasabb szintet. Továbbra is a szalmonella volt az élelmiszer-eredetű megbetegedések, esetek, kórházi kezelések és halálesetek fő oka. A szalmonellózis kitörésének leggyakoribb forrásai a tojás/tojástermékek, a vegyes élelmiszerek és a brojlerhús voltak. A teljes genom szekvenálásának fokozott alkalmazása javította a felügyelet érzékenységét, és javította a járványkitörések észlelésének képességét az azt végrehajtó tagállamokban.
Az „Egy az egészség” koncepció
„Az élelmiszer-eredetű járványok súlyos kimenetelének növekedése rávilágít a szalmonella és más, élelmiszer-eredetű kórokozók jelentette tartós közegészségügyi veszélyre. Az emberi, állati és környezeti egészségnek az „Egy az egészség” stratégián keresztül történő integrálásával hatékonyabban előzhetjük meg e betegségek terjedését és védhetjük a közegészséget” – mondta Celine Gossner, az ECDC újonnan megjelenő, élelmiszerekkel és kórokozó-átvivőkkel kapcsolatos betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője.
Az „Egy az egészség” koncepció egy több ágazatra kiterjedő megközelítés, amelynek célja az emberek, az állatok, a növények és közös környezetük egészségének kiegyensúlyozása és optimalizálása, elismerve ezek összekapcsolódását. A közös fellépések előmozdításával a One Health összefogja a különböző tudományágak szakembereit, hogy integrált módon kezeljék az összetett egészségügyi veszélyeket.
Forrás: efsa.europa.eu
Címkék: élelmiszer, fertőzés, járvány
Egy kockázattal kevesebb – Megújult a közkedvelt starter ...

Gabonapiaci trendek: fókuszban az árpa és a búza

Hogyan segíthetik a gazdálkodókat a szaktanácsadók?

Ügyfélkapu+ élmények – Jó tanácsok átregisztrálás elé

Kalászos gabonáink levélbetegségei – Milyen betegségekre ...

Úttörő megoldás az Optigép Kft.-től

Ezt gondolja az európai közvélemény a közös agrárpolitikáról

A Spectrum® stabil alap a napraforgó gyomirtásában

Hogyan indítsuk a tavaszi növényeket aszályban

Ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán elrendelt hazai ...