TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 79.298,66 Ft (tonna)
Napraforgómag: 208.069,94 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 79.339,44 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 69.170,10 Ft (tonna)
Repcemag: 203.617,69 Ft (tonna)
Full-fat szója: 208.017,19 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 584 Ft
Benzin ára: 588 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 401,51000
USD: 346,76000
CHF: 426,99000
GBP: 470,87000
Hirdetés
Évi 60 millió tonna élelmiszer kerül a kukába Európában

Évi 60 millió tonna élelmiszer kerül a kukába Európában

Hírek - 2024.11.28

Magyarország az élelmiszerpazarlás elleni fellépés egyik élharcosa, ezért 2030-ig felére kívánjuk csökkenteni az élelmiszerhulladék mértékét – jelentette ki dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala, valamint a magyar EU-elnökség közös rendezvényén Brüsszelben.

Dr. Ökrös Oszkár felszólalásában kiemelte, hogy Európában a pazarlás okozza az élelmiszerláncok legnagyobb fenntarthatósági problémáját, ezért Magyarország az ellátási lánc minden szintjén, így a kiskereskedelemben, az éttermekben, az étkeztetésben, valamint a háztartásokban is jelentősen csökkenteni kívánja az élelmiszerpazarlást. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ennek érdekében 2016-ban létrehozta a „Maradék nélkül” programot, amelynek köszönhetően már több mint negyedével sikerült csökkenteni a fejenkénti élelmiszerpazarlást. Hangsúlyozta, hogy a magyar kezdeményezés 2023-ban számos nemzetközi díjat kapott, és bekerült a három legjobb uniós környezetvédelmi program közé is, amelyet az Európai Bizottság követendő gyakorlatként ajánl más országok figyelmébe. A helyettes államtitkár aláhúzta, hogy a figyelemreméltó eredmények ellenére még mindig mintegy 230 ezer tonna élelmiszert pazarolunk el évente, ami Szeged, Miskolc és Győr együttes lakosságának egy évi táplálékának felel meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Magyarországon még így is jóval kevesebb a pazarlás az európai átlagnál: az Európai Unióban éves szinten több mint 58 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami a nyilvánvaló anyagi és etikai szempontokon túl környezeti szempontból is fenntarthatatlan, hiszen ez a mennyiség egyben 252 millió tonna szén-dioxid kibocsátását és mintegy 342 milliárd köbméter víz elvesztését is jelenti. Dr. Ökrös Oszkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindezekre figyelemmel elkötelezett a további hazai csökkentés mellett, és 2030-ra meg kívánja felezni az élelmiszerhulladék mennyiségét a kiskereskedelemben és a fogyasztók szintjén egyaránt.




Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: élelmiszer, élelmiszerpazarlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Természetes eredetű hatóanyag segíti a károsítókkal szembeni ...

Világszerte egyre nő a fogyasztók igénye a fenntartható eszközökkel termelt élelmiszer-alapanyagok iránt. A ...