TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
A Szupermenta kiengedte a gint a palackból

A Szupermenta kiengedte a gint a palackból

Hírek - 2024.07.04

A Szupermenta program terméktesztjén ezúttal gineket elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az összehasonlító vizsgálatba 27 gin került be, melyek a hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálaton is részt vettek. Az élelmiszerminőségi jellemzők vagy a címkéken szereplő jelölések 3 termék esetében nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, ezért hatósági eljárás indult az érintett gyártókkal szemben – adta hírül honlapján a Nébih.

Az egyre népszerűbb gin igen kedvelt alkohol, melyet többnyire kevert italként és koktélként fogyasztanak. A többféle megnevezéssel és ízesítéssel elérhető gin termékkör a Szupermenta tesztek közül sem maradhatott ki. A Nébih szakemberei a nagyobb kereskedelmi láncok választéka alapján összesen 27 terméket hasonlítottak össze: 18 gin és 9 London gin megnevezésű italt, melyek közül 20 külföldi, 7 pedig magyar előállítású volt.

A termékek alkohol-, metanol- és cukortartalmát ellenőrizték

A laboratóriumi szakértők a termékek alkohol-, metanol- és cukortartalmát ellenőrizték. A tesztben szereplő ginek alkoholtartalma – címkéjük szerint – 37,5 és 46 térfogatszázalék közötti volt. A laboratóriumi vizsgálatok alapján egy termék alkoholtartalma nem érte el a termékkategóriára előírt minimális 37,5 térfogatszázalékot.
A ginek esetében fontos a metanol tartalom (metil-alkohol, faszesz) ellenőrzése is, ugyanis ennek mennyisége utal a gin előállításához használt mezőgazdasági etil-alkohol finomságára. A laboratóriumi mérések szerint egy gin metanol tartalma meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket. A termék borpárlatot tartalmazott a kiszerelés és a gyártmánylap szerint is, azonban a ginek esetében ez az összetevő nem engedélyezett. Az érintett termékek gyártójával szemben hatósági eljárást indítottak az ellenőrök, és megtiltották a problémás ginek forgalmazását. 

Kötelező elemek a címkéken

A hatósági felügyelők a ginek jelölésvizsgálatát is elvégezték. Ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – mint például a megnevezés, a nettó mennyiség, a tényleges alkoholtartalom vagy a tételazonosító – helyesen szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölési elemek megfelelnek-e a vonatkozó kritériumoknak. Az egyik magyar előállítású gin címkéjén nem tüntették fel a származási országot, ugyanakkor a termék megnevezése, a megjelenített grafikai elemek, valamint a használt színek egyaránt arra engedtek következtetni, hogy külföldön állították elő az italt.

Egy másik gin címkéjén – melynek az alkoholtartalmával is gond volt – a „finest destilled” kifejezés szerepelt. Ez arra utal, hogy különleges eljárással készült az ital, azonban a gyártmánylap ezt nem igazolta, továbbá a termék a desztillált ginekre vonatkozó előírásnak sem felelt meg.

Megközelítőleg 5 millió forint bírság

Az élelmiszerminőségi hibák, valamint a megtévesztő jelölés miatt az érintett gyártókkal szemben hatósági eljárást indítottak a felügyelők, továbbá megtiltották a kifogásolt termékek forgalmazását. A bírságok kiszabása folyamatban van, melyek együttes értéke megközelítőleg 5 millió forint lesz.

A legkedveltebb ginek

A Szupermenta terméktesztek egyik legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, melyen szakértők és laikusok pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a gin megnevezésű italok közül a dobogó legfelső fokára a Larios 12 Premium Gin Mediterránea került, második helyen a Zimek Mediterrán Gin végzett, míg harmadikként a Steam-Brew Original Dry Gin zárt. A London ginek versenyében első helyezett lett a Tanqueray London Dry Gin, a dobogó második fokán a Beefeater London Dry Gin végzett, míg a harmadik helyet a London Hill London Dry Gin érdemelte ki.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/kiengedtuk-a-gint-a-palackbol/

A Nébih a híradásban nyomatékkal hívja fel a figyelmet arra, hogy szeszes italok fogyasztásakor minden esetben ‒, nyári időszakban különösen ‒ fontos a mértékletesség. Nagy melegben és hőségriadó idején pedig egyáltalán nem javasolt az alkoholtartalmú italok fogyasztása.Címkék: szupermenta, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Digitális forradalom a nyúlhústermelésben

Mérföldkő a nyúlhústermelés történetében: a világ első, teljeskörű nyúlhústermelést lefedő informatikai ...