TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Az EB engedélyezi a Chikungunya oltóanyagot és új szúnyog-felszámolási programot finanszíroz

Az EB engedélyezi a Chikungunya oltóanyagot és új szúnyog-felszámolási programot finanszíroz

Hírek - 2024.07.01

A Bizottság a mai napon engedélyezte az első vakcinát a Chikungunya vírus ellen, amely a fertőzött szúnyogok által terjesztett betegség. Bár Chikungunya nem endémiás az EU-ban, az éghajlatváltozás hatásai következtében fokozódott a súlyos betegségeket továbbító szúnyogok jelenléte Európában – adta hírül június 28-án kiadott sajtóközleményében az Európai Bizottság.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) egyik közelmúltbeli jelentése megerősítette az Aedes albopictus szúnyog jelenlétét 13 EU/EGT-országban és az Aedes aegypti szúnyogot Cipruson, ami hozzájárulhat a Chikungunya, a Zika, a dengue és a sárga láz terjedéséhez.

18 évesnél idősebb felnőtteknek szánják

A Chikungunya vakcina uniós engedélyezését 18 évesnél idősebb felnőtteknek szánják. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szigorú értékelését  követően a tagállamok egyhangúlag jóváhagyták. Az egyes tagállamok nemzeti hatóságainak kell eldönteniük, hogy ki fér hozzá az oltóanyaghoz, figyelembe véve a nemzeti helyzetet és a kockázati státuszt. A vállalat a „Horizont 2020” keretprogramból finanszírozásban részesült az oltóanyag fejlesztési és engedélyezési eljárásához a járványügyi felkészültségi innovációkkal foglalkozó koalícióval (CEPI) való partnerség révén.

Mentesítési program az Aedes aegypti szúnyog felszámolására

Emellett a szúnyogok által terjesztett betegségek Európában való terjedése kockázatának további csökkentése érdekében a Bizottság bejelentette, hogy „az EU az egészségügyért” programból 500,000 euró összegű finanszírozást nyújt egy olyan kísérleti projektre, amely segít felszámolni az Aedes aegypti szúnyogot Cipruson, amely jelenleg az egyetlen olyan uniós ország, ahol ez a szúnyog található. A mentesítési program a Sterile Insect Technique-t (SIT) használja, amelyen keresztül a hímivarú szúnyogokat alacsony dózisú sugárzással sterilizálják. Ez hatékony módszernek bizonyult a kórokozó-átvivők elleni védekezésre, különösen azokon a területeken, ahol a közelmúltban invazív szúnyogfajokat vezettek be.

A program, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) közösen hajtanak végre, más tagállamokat is támogatni fog, figyelembe véve ezt a kórokozó-átvivők elleni védekezési technikát a közegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében. Ezek az intézkedések a kórokozó-átvivők által terjesztett fertőző betegségek kezelésére irányuló „Egy az egészség” uniós megközelítés részét képezik, elismerve az emberi, növényi és környezeti egészség közötti kapcsolatot –– áll a sajtóközleményben.

 „Egy az egészség” koncepció

„Ma engedélyezzük a Chikungunya elleni első vakcina EU-ban való alkalmazását. A fertőzött szúnyogok veszélyes új közegészségügyi kihívásokat jelentenek, és eltökélt szándékunk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználjunk e kockázatok kezelésére és polgáraink védelmére.  Bejelentjük továbbá „az EU az egészségügyért” program új finanszírozását egy innovatív kísérleti szúnyogmentesítési program számára Cipruson. Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás súlyos hatást gyakorol az egészségünkre, és határozott fellépést igényel az általunk kiépített erős európai egészségügyi unióban az „Egy az egészség” koncepció révén” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.
Forrás: ec.europa.eu, Fotó: Pixabay

Címkék: szúnyog
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdőgazdálkodók figyelem! Egyre bővülő erdészeti gépkínálat a ...

A MAGTÁR Kft. már régóta elkötelezett az erdészeti gépek iránt. Az ALBACH aprítógépek és a népszerű STEYR traktorok ...