TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
A FAO stabil kilátásokat jósol a legtöbb élelmiszerpiacon 2024/25-re

A FAO stabil kilátásokat jósol a legtöbb élelmiszerpiacon 2024/25-re

Hírek - 2024.06.28

2024/25-ben várhatóan megfelelő lesz a világ legtöbb fő élelmiszer-alapanyaga, bár a szélsőséges időjárás, a növekvő geopolitikai feszültségek, a hirtelen politikai változások és egyéb tényezők mind felboríthatják a globális kereslet-kínálat kényes egyensúlyát, és hatással lehetnek az árakra, a globális élelmezésbiztonságra az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új jelentése szerint.

A kétévente megjelenő legfrissebb FAO Food Outlook (Élelmiszer-kitekintés) 2024 júniusában frissített előrejelzéseket kínál a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan – adta hírül honlapján a FAO.

Rekordszinten a rizs és az olajos magvak világpiaci kibocsátása

A termelési oldalon a rizs és az olajos magvak világpiaci kibocsátása várhatóan rekordszinten lesz, míg a búza és a kukorica kibocsátása szerény mértékben fog csökkenni. Az Élelmiszer-kitekintés részletes piaci értékeléseket nyújt a búza, a durva szemek, a rizs, az olajos növények, a cukor, a hús, a tejtermékek és a halászat tekintetében.

Az Élelmiszer-kitekintés a FAO előzetes becslését is tartalmazza a 2024-es globális élelmiszerimport-számlára vonatkozóan, amely az előrejelzések szerint 2,5 százalékkal emelkedik, és meghaladja a 2 billió dollárt. Ezeket az előrejelzéseket a viszonylag kedvező makrogazdasági feltételek, köztük a folyamatos globális gazdasági növekedés és az alacsonyabb élelmiszer-nyersanyagárak vezérlik.

A szállítási költségeket érő sokkok dinamikus hatásai

A jelentés új kiadása egy külön fejezetet tartalmaz a szállítási költségeket érő sokkok dinamikus hatásairól az élelmiszerimport számlájára – ez egy aktuális változó, tekintettel a Fekete-tenger és a Vörös-tenger útvonalán tapasztalható konfliktusokból eredő ingadozásokra, valamint a Panama-csatornát érő szárazság hatásaira. Az elemzés azt mutatja, hogy ezek a sokkok rövid távon pozitív hatással vannak a FIB értékére, nagyobb hatással a nettó élelmiszerimportáló fejlődő országok csoportjára (NFIDC).

Fókuszban a műtrágyák

Az Élelmiszer-kitekintés egy külön fejezetet is tartalmaz, amely a műtrágyákra összpontosít, átfogó áttekintést nyújtva a 2021 és 2023 közötti globális műtrágya-kereskedelemről, valamint rövid távú piaci kilátásokat a 2024/25-ös időszakra.
A fejezet a sokkok sorozatát követi nyomon, beleértve az ukrajnai háborút is, amelyek közvetlenül vagy közvetve hatással voltak az elsődleges tápanyagokra, például a nitrogénre, foszforra és káliumra. A földgázárak szárnyalása volt a fő katalizátor, ami gazdaságtalanná tette a műtrágyagyártást, míg más tényezők, köztük a szállítási és biztosítási költségek, valamint a kereskedelmi intézkedések szintén növelték a műtrágya világpiaci árait. A sokkok a műtrágya-kereskedelem jelentős visszaeséséhez vezettek 2022-ben, majd 2023-ban a 2021-es szintre emelkedett. A cikk azt mutatja, hogy 2024 áprilisában a műtrágyák árai a nitrogén-, foszfor- és káliumár kosarában átlagosan 327 dollárt tettek ki tonnánként a 2022. áprilisi 815 dollárhoz képest. Az árak csökkenésével a műtrágya-kereskedelem volumene fellendült, a nitrogénkereskedelem pedig a 2021-es szinthez közelít.

Összességében a műtrágyák rövid távú kilátásai a következő hat hónapban stabilitást sugallnak a FAO szerint, a három fő összetevő jobb elérhetősége és megfizethetősége mellett. A világ műtrágyapiacait érő jövőbeli sokkokat valószínűleg az energiapiacok geopolitikai vagy egyéb okok miatti fejleményei határozzák meg.

Forrás: fao.org, Fotó:  ©FAO

Címkék: élelmiszer, fao
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat ...

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti ...