TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Rózsafesztivál a MATE Budatétényi Rózsakertjében

Rózsafesztivál a MATE Budatétényi Rózsakertjében

Hírek - 2024.06.13

A rózsák ünnepének is nevezhető a Bloom fest, amit Budatétényben, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének Rózsakertjében rendeztek meg a minap. A rózsafesztivál szervezői az érdeklődők minden érzékszervére hatni kívántak, ennek megfelelően igazán különleges programsor várt a látogatókra – adta hírül honlapján a MATE-intézet.

Termelők, árusok, workshopok, séta, ambient zene

A teljesség igénye nélkül kertészetek, növény- és virágárusok, termelők, „zöldítő” vállalkozások, természetközeli dizájnerek, workshopok, beszélgetések, vezetett rózsakerti séta, ambient zene, sétaszínház, jóga, gyerekfoglalkozások vártak minden rózsabarátot. A rendezvény megnyitóján dr. Fekete Albert, a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet igazgatója, dr. Orlóci László, az intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának vezetője, illetve Farkas Andrea főszervező köszöntötték a megjelenteket – számolt be a látványos eseményről a híradás.

„A szakmáról és a rózsákról szól”

„A mai rendezvény különösen fontos a Rózsakert életében, ami a szakmáról és a rózsákról szól, s ezt képviseli a több mint hatvan kiállítói stand túlnyomó többsége is” – mondta dr. Fekete Albert. A Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet igazgatója úgy fogalmazott: „szakmailag és társadalmilag azért is fontos ez az esemény, mert abban reménykedünk, hogy legalább egy hétvége erejére a Rózsakertre irányul a közvélemény figyelme. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen rendezvény hangsúlyosabbá teszi a Rózsakert megbecsülését, elismertségét, idevonzza a látogatókat távolabbról is, nem csak a kerületből, és reméljük, hogy hagyományt is teremt egyben.”

Hazánk legnagyobb rózsakertje

A 2,5 hektáros Budatétényi Rózsakert, amely elsősorban egy felbecsülhetetlen értékű „génbank”, a rózsarajongóknak is nyitva áll. A rozáriumot a Kertészeti Kutatóintézet javaslatára hozták létre 1964-ben. Ma körülbelül 7-8000 virágot találunk itt, ezért hazánk legnagyobb rózsakertjeként tartják számon, ahol egyszerre nyílnak történelmi ritkaságok és a természetben spontán módon létrejött vadrózsák is.
Forrás: MATE

Címkék: rózsa, mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!