A burgonya utazása korokon és kontinenseken keresztül
Hírek - 2024.05.31
„A burgonyát, a Solanum tuberosum-ot állítjuk a figyelem középpontjába május 30-án – ezt a növényt, amelyet emberek milliárdjai rendszeresen fogyasztanak. A burgonya kulcsfontosságú növény a különböző gazdálkodási rendszerekben világszerte. (…) A burgonya hozzájárul az élelmezésbiztonsághoz és a táplálkozáshoz, valamint a vidéki és városi területeken élő emberek megélhetéséhez és foglalkoztatásához.” – áll a FAO – az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete – honlapján, a burgonya nemzetközi napja alkalmából.
A burgonya hosszú utat tett meg a földön és az időben, és most milliárdok élelmezésbiztonságához és megélhetéséhez járul hozzá. Az Egyesült Nemzetek Szervezete ezért nyilvánította május 30-át a burgonya nemzetközi napjává.
A spanyolok Peruból hozták Európába a burgonyát
A burgonyának hosszú története van, amely a dél-amerikai Andokban kezdődött, körülbelül 8000 évvel ezelőtt, amikor a vadászok és gyűjtögetők közösségei elkezdték háziasítani a Titicaca-tó környékén termő vadon élő burgonyanövényeket. Jóval később, a 16. század környékén a spanyolok Peruból hozták Európába a burgonyát, és elkezdték termeszteni az országukban. Ezeket a Spanyolországban termesztett gumókat aztán Európa-szerte küldték egzotikus ajándékként botanikusoknak, sőt olyan kiemelkedő személyiségeknek, mint a pápa. A burgonya aztán hamarosan elnyerte a tengerészek megbecsülését, akik hosszú óceáni utazások során fogyasztották.
Mára a burgonya a világ harmadik legtöbbet fogyasztott élelmiszerévé vált, és az emberek étrendjének kulcsfontosságú összetevője világszerte, főként annak köszönhetően, hogy kevesebb területen tud fejlődni, mint bármely más fontos növény. Európa azonban évtizedeken át nagyon kevés burgonyafajtára támaszkodott, bár nagyon sok létezik. Az Európában termesztett burgonya genetikai sokféleségének hiánya miatt a burgonya nagyon érzékeny a betegségekre. Kirívó példa erre a késői fertőzés, amely elpusztította a burgonyatermést Írországban, és az 1840-es nagy éhínséghez vezetett.
FAO: prioritás a burgonyanövények sokféleségének megőrzése
Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) prioritásként kezeli a burgonyanövények sokféleségének megőrzését annak biztosítása érdekében, hogy ez az alapvető alapanyag továbbra is a fenntartható mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság pillére legyen. Ezt a kezdeményezést támogatja a FAO Globálisan Fontos Mezőgazdasági Örökség Rendszere (GIAHS) programja. A GIAHS-t úgy választották ki, hogy megőrizzék a gazdálkodók felbecsülhetetlen értékű hagyományait és a fenntartható mezőgazdasági élelmiszer-ellátó rendszereket, amelyek megvédik a létfontosságú növények, például a burgonya helyi, biológiai sokféleségét.
Íme két innovatív GIAHS, a burgonya főszereplésével:
Chiloé, Chile: a kereskedelmi burgonya szülőhelye
A burgonya biológiai sokféleségének megőrzéséhez elengedhetetlen a Chiloé-szigetcsoport , a chilei GIAHS. Valójában a legújabb DNS-tanulmányok azt mutatják, hogy a ma világszerte termesztett fajták szoros rokonságban állnak a chilei burgonyanövényekkel.
A mezőgazdasági modernizáció előtt a chiloéi őslakosok közösségei 800–1000 őshonos burgonyafajtát termesztettek. A betegségek megjelenésével és a kereskedelmi vetőmagok terjedésével azonban a szám 91 fajtára csökkent. A vidéki nők kulcsfontosságúak ennek a genetikai sokféleségnek a megőrzésében, és természetvédelmi tevékenységeket hajtanak végre gazdaságaikban.
Ma Chiloé távoli szigetein a burgonya a fő termés, amely alapvető fontosságú a helyi közösségek megélhetése szempontjából. Értéke azonban messze túlmutat a Chiloén, mivel a szigetországban termesztett fajták jelentősen hozzájárulnak a globális élelmezésbiztonsághoz.
Barroso fehér aranya, Portugália
Portugáliában a Barroso régiót enyhe éghajlata tökéletes gócponttá tette a burgonya számára. A burgonyatermesztés lett a legértékesebb eszköz a gazdálkodók számára, akik ezt a termést a régió „fehér aranyának” nevezték. Ez a virágzó burgonyatermelés lehetővé tette a családok számára, hogy javítsák életkörülményeiket, jobb ruházatot vásároljanak és házukat korszerűsítsék.
A 18. század óta a szakértők írnak a híres "Tras-os-Montes" burgonyáról, bizonyítva ennek a terméknek a társadalmi-kulturális jelentőségét és ősiségét. Hírnevének és értékének köszönhető, hogy ez a termény elnyerte az oltalom alatt álló földrajzi jelzést, egy olyan tanúsítványt, amely tanúsítja a termék minőségét a származási földrajzi helyhez viszonyítva.
Forrás: fao.org
Címkék: burgonyaSpórolva nyerni UPL csávázószerekkel!
Repülőgépről vagy helikopterről is végezhető a napraforgó ...
Nyolc tonnás árpatermés? Nem lehetetlen!
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
Mit tudnak a legújabb nemesítésű kalászos fajták?
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
Gyümölcsöző innovációk
Öröklési szabályok változásai
A Kis-Sárréten idén is sikeresen költöttek fekete gólyák