A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda

Hírek - 2016.05.06

A 2014. évi emlékezetes járvány és a helyenként súlyos tavalyi megbetegedések után ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda.

Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda


Igaz, az idei járvány nem lesz olyan korai, mint a két évvel ezelőtti, de azért súlyos károkra lehet számítani azokon a búzaföldeken, ahol fogékony a fajta, és nincs hatékony védelem a betegség ellen. Tudtuk, hogy a sárgarozsda kórokozója jól telelt, és csak a megfelelő körülményekre vár. Ám a száraz és a tavaszi időszakhoz képest kifejezetten meleg időjárás sokáig nem kedvezett számára.

 

sárgarozsdasárgarozsda2

 

 

 

 

 

Bal oldali kép: Sárgarozsdás góc a búzaállományban; Jobb oldali kép: A sárgarozsda jellegzetes varrógépöltés-szerű tünetei (Szekszárd/BASF kísérleti telepe, 2016. május 4.)

Április utolsó dekádjában azonban megérkezett a csapadék és vele együtt a jelentős lehűlés is, ami beindította a kórfolyamatot. A sárgarozsda jellegzetes tüneteit április utolsó napjai óta észleljük a búzaállományokban. A tünetek eleinte szórványosan jelentek meg, de ma már gócos megbetegedésekkel is találkozhatunk. A május 1-je óta tartó hűvös, csapadékos időjárás rendkívül kedvező a betegség terjedéséhez, és a meteorológiai előrejelzések a jövő hét közepéig továbbra is sok csapadékot valószínűsítenek. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a sárgarozsda akár szűk 3 hét leforgása alatt leszáríthatja a fogékony fajták lombját, ha a védelem nem megfelelő.

Ahol eddig nem végezték el a lombvédelmet, ill. azt túl korán (még márciusban vagy április elején) végezték, ott a hatékony készítmény (Opera® New, Tango® Star) használatáról mielőbb gondoskodni kell, legkésőbb május 8-áig, amíg a május 1-jei fertőzés lappangási ideje le nem jár. A sárgarozsda elleni védekezés optimális időpontja tavalyi és tavalyelőtti kísérleteinkben is a zászlóslevél megjelenése–kiterülése időszakában volt, kalászoláskori védekezésnél már jelentős termésveszteség keletkezett. Persze, a zászlóslevél megjelenése–kiterülése idején végzett védekezés önmagában nem elegendő, virágzáskor föltétlenül gondoskodni kell egy újabb kezelésről is. A sárgarozsda mellett a vörösrozsda gyors terjedésére is számítani lehet, az idén könnyen előfordulhat, hogy mindkét rozsdabetegség járványt idéz elő.

 

Szerző: Dr. Füzi István fejlesztőmérnök, Fotók: dr. Füzi István

Címkék: