TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 70.966,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 151.196,52 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.635,98 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 61.341,59 Ft (tonna)
Repcemag: 165.397,45 Ft (tonna)
Full-fat szója: 222.208,59 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 613 Ft
Benzin ára: 598 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,85000
USD: 369,26000
CHF: 415,37000
GBP: 468,22000
Hirdetés
BRNÓI VÁSÁRTÁRSASÁG

BRNÓI VÁSÁRTÁRSASÁG

Hírek - 2024.04.02

A cseh gazdaság 2023-ban. Gazdasági kapcsolatok Magyarországgal. A Brnói Vásártársaság 2023-as gazdasági eredménye. Szakvásárok 2024-ben

A cseh gazdaság 2023-ban

Csehország gazdasági teljesítménye az elmúlt évben 0,4 százalékkal csökkent. Az elemzők szerint a visszaesés mindenekelőtt a lakossági fogyasztások visszafogására vezethető vissza. A 2023-as év egészét tekintve a pénzügyminisztérium 0,5 %-os visszaeséssel számolt. Ezzel ellentétben a külpiaci kereslet kedvező hatást mutat, így a 2024-es évre a bruttó hazai termék 1,9 százalékos növekedését jelzik előre.
Gazdasági kapcsolatok Magyarországgal Csehország és Magyarország közti kereskedelmi forgalom 2023-ban elérte a 339 milliárd CZK-t. A Cseh Köztársaságból származó magyar import 2023-ban 3,7 százalékkal, a Magyarországról Csehországba irányuló export pedig 11,3 százalékkal nőtt. Csehország a magyar importstatisztika 7. helyén áll, export esetében és forgalom tekintetében pedig a 6. helyen. Magyarország tavaly Csehország 8. legnagyobb kereskedelmi partnere volt mind az export, mind az import, mind pedig a forgalom tekintetében. Magyarország hagyományosan negatív kereskedelmi mérleggel rendelkezik Csehországgal szemben.

A Brnói Vásártársaság gazdasági eredménye a 2023-as évben

A vásárokból származó bevétel összege 788,2 millió cseh koronát (31,9 millió eurót) tett ki. „Örömmel számolhatok be arról, hogy sikeres évet tudhat maga mögött a Brnói Vásártársaság. A koronavírus-világjárványt követő gazdasági visszaesést követően ismét lendületbe jönnek a szakvásárok és erről tanúskodnak az összesítő statisztikák is. A tavalyi évben több mint 670.000 látogató kereste fel a vásárvárost, ahol összesen 96 rendezvényünk volt. Szakvásárainkon összesen
4.081 vállalat mutatkozott be“ - fejtette ki Jan Kubata, a Brnói Vásártársaság vezérigazgatója.

A Brnói Vásártársaság fejlesztési stratégiájának fontos eleme az együttműködés jelentős szervezetekkel és intézményekkel. Együttműködési megállapodást írt alá a vásártársaság a cseh ipari és kereskedelmi minisztériummal, a vidékfejlesztési, környezetvédelmi és közlekedési tárcával, a Cseh Köztársaság önkormányzati szövetségével, a dél-csehországi járással, Brno városával. Az együttműködés célja, hogy az összefogással olyan platformot teremtsünk, amely hozzájárul az innováció terjesztéséhez a régióban és amely a legfontosabb közép-európai színtere az okos városok fejlesztésében érdekelt szereplőknek és a felhalmozott szaktudásnak. A kezdeményezés központi eleme a Brnóban rendezett „URBIS The Smart Cities Meetup” szakvásár és a hozzá kapcsolódó, fejlődőben lévő Living Lab projekt.
A vásártársaság emellett megállapodásokat kötött a CzechTrade kereskedelemfejlesztési ügynökséggel, a JIC Dél-morvaországi Innovációs Központtal, valamint a JINAG Dél-morvaországi Közületi innovációs Ügynökséggel.

Szakvásárok a 2024-es évben

STYL és KABO, 2024. február 16.–18. és augusztus 23.–25.

A STYL és KABO divat-, cipő- és bőrdíszműves szakvásárokon a következő szezonra készített új kollekcióikat kínálják a kiállítók. A szakvásáron szinte mindegyik szegmens bemutatkozott a klasszikus divatcikkektől a szabadidős divaton és a fehérneműn át a divatékszerekig. A divatvásáron az esküvői divatot választották kiemelt témának. A STYL és a KABO szakvásárokat legközelebb idén augusztusban rendezik.

ProDítě (a gyermeknek), 2024. február 29. - március 2.

A ProDítě szakvásár a gyermekeknek szánt termékeket kínáló üzleti szakvásár és fogyasztói seregszemle párosítása. A gyermekkocsik és gyermekülések mellett idén kiemelt kínálati csoportot jelentett a játékok és más, gyermekekhez kapcsolódó szükségleti cikkek kínálata. A gyermekáruk szakvásárán a múlt héten az éppen most a polcokra kerülő új kollekciókat mutatták be.

MOTOSALON, 2024. február 29. – március 3.

A MOTOSALON igazi örömünnep a motorkerékpározás rajongóinak és egy olyan rendezvény, ahol az összes motorkerékpáros márkát és a kiegészítőket, azok újdonságát felvonultatják. A motorkerékpáros szakvásárt az SDA, a Gépjármű-importőrök Szövetségének motorkerékpáros szekciójának vezetésével rendezik. A seregszemlét a kerékpáros közösség közismert szereplői, versenyzők, kaszkadőrök és a legjobb motorkerékpáros oktatók támogatják. A múlt héten rendezett MOTOSALON ismét felvonultatta az összes motorkerékpáros márkát, amit a közel 60 ezer látogató is nagyra értékelt.

MOBITEX, 2024. február 29. – március 3.

A MOBITEX bútoripari és belsőépítészeti szakvásár kora tavasszal vonultatta fel a lakberendezés és a lakásdíszek legújabb trendjeit. A termékbemutatók mellett ingyenes lakberendezési tanácsadást is igénybe vehetnek a szakemberek és a látogató nagyközönség is. A szakvásár keretében adják át a GRAND PRIX MOBITEX díjakat is.

OPTA, 2024. március 8.–10.

Az OPTA az optikusok, optometristák és szemüveg-szakkereskedők vezető seregszemléje Csehországban, ahol a vezető világmárkák felvonultatják a következő szezonra összeállított kínálatukat. A szakvásáron szemüvegkereteket, napszemüvegeket, és szemüveg- és kontaktlencséket, technológiákat és eszközöket mutatnak be a szemész szakorvosoknak, optikusoknak és optometristáknak. A szakmai kínálatot az Osztrák-Magyar monarchiától at 1990-es évekig terjedő időszakot felölelő szemüvegek és a szemüvegdivat kiállítása egészíti ki.

AMPER, 2024. március 19.–21.

Az AMPER a legnagyobb nemzetközi elektrotechnikai, energetikai, automatizálástechnikai, kommunikációs, világítás- és biztonságtechnikai szakvásár a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában, amely idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját. A szakvásár kínálata elsősorban az energia-szolgáltatás, az automatizálástechnika, a digitalizáció ás az elektromobilitás.

A seregszemlén 20 ország több mint 400 kiállítója vesz részt, így többek között magyar vállalatok is.

TECHAGRO, SILVA REGINA, BIOMASA, 2024. április 7.–11.

A brnói mezőgazdasági, vadászati és erdőgazdálkodási szakvásárok az ország legfontosabb szakmai seregszemléi, amelyeket 6 éves kihagyás után idén ismét megrendeznek a brnói vásárközpontban. Úttörő újdonság az „Okos gazdaság“ különbemutató a növénytermesztés precíziós művelési, valamint digitalizálási és automatizálási technológiáinak felvonultatásával. A szakvásár kísérő rendezvényeinek sorába tartozik többek között a klímaváltozással és a mezőgazdasággal foglalkozó szakmai konferencia, a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának éves konferenciája, valamint a hagyományos méhészeti kiállítás is. A SILVA REGINA az erdészek és vadászok szakvására. Az erdészeti technológiák bemutatása mellett a látogatók számos standon vásárolhatnak is vadászati és természetjáró felszerelést és kellékeket, valamint érdemes ellátogatni a trófea-kiállításra is. A BIOMASA keretében mindenekelőtt a biomassza energetikai hasznosításának technológiáit mutatják be.

Brno Patchwork Meeting, 2024. április 19.–21.

A világ minden tájától összesereglő művészek mintegy 600 munkát mutatnak be a hagyományos foltvarrástól a modern faliképekig és művészi kiltekig - ez a Brno Patchwork Meeting művészeti bemutató. A különböző textiltechnikák mellett a nyomtatási technikákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. A rendezvény harmadik ága pedig, ahol szakvállalatok mutatják be a szövetek, kiegészítők, varrógépek, gyöngyök, segédeszközök, a dekoráció és a textilfestékek, pamutok és művészi ruhadarabok széles skáláját.

Brnói Építőipari Vásár, 2024. április 24.–27.

A Brnói Építőipari Vásár áprilisban mutatja be az építőipar újdonságait és trendjeit, a mobil és moduláris házakat, a műszaki egyetemi projekteket a diákok hackathlon-jai és az építőipari ágazat számos más aktuális irányzata mellett. A megnyitó konferenciát az ágazat jelenlegi helyzetének, valamint a jövőbeli kilátásokat leginkább befolyásoló, legfontosabb gazdasági befolyásoló tényezők elemzésére szentelik. A szakvásár hivatalos megnyitóját megtiszteli számos kiemelt résztvevő, így többek között a cseh kormány, a régiók, városok, önkormányzatok és minisztériumok, a közigazgatás és a nagyberuházók képviselői, természetesen az építőipari, tervező és fejlesztő vállalatok, valamint a média képviselőivel egyetemben.

URBIS The Smart Cities Meetup, 2024. június 4.–6.

Az URBIS The Smart Cities Meetup találkozót egy minisztériumok, innovációs központok és további intézmények képviselőiből felállított, vegyes összetételű csapat készíti elő. A rendezvény egy konferenciából és egy kiállításból áll és az okos városok területén szerzett tapasztalatok megosztására és cseréjére szolgál. A legfontosabb résztvevők a városok és a területi önkormányzatok képviselői. A főbb témák közé tartozik a hatékony közigazgatás, az energiaellátás, a klíma, valamint a közlekedés jövője.

MSV, IMT, PLASTEX, FOND-EX, WELDING, PROFINTECH, 2024. október 8.–11. 

Idén immáron a 65. Nemzetközi Gépipari Szakvásárt rendezik a brnói vásárközpontban, ahol a látogatók egyetlen helyszínre összpontosítva ismerhetik meg az új ipari megoldásokat és gyártástechnológiákat. Az MSV-vel egyidejűleg rendezik az IMT, PLASTEX, FOND-EX, WELDING és PROFINTECH szakvásárokat is. Ezek a seregszemlék elsődlegesen a szerszámgépeket és alakító gépeket, a műanyagipari, öntészeti, hegesztéstechnikai és felületkezelési gépeket és technológiákat vonultatják fel, de természetesen előtérbe kerül az ipari digitalizáció is. A vásárcsarnokokban kiépített standokon újszerű megoldási lehetőségeket mutatnak be, a Digitális Gyár 2.0 különbemutató pedig azt mutatja be, hogy miként lehet intelligensebb megoldásokkal növelni a termelés hatékonyságát. A szakvásáron kiemelt szerepet töltenek be a haladó és profi 3D-s nyomtatási technológiák. Újdonság az MSV-n, a Brnói Ipari Vásáron az ipari formatervezési szekció is, hiszen ez a terület is elengedhetetlen része lett a piaci sikernek. A vitafórumok és vállalati bemutatók keretében kiemelten foglalkoznak az energiatakarékosság és az energiafelhasználás optimalizálási legerőségeivel a gépipari vállalatok vonatkozásában. A nagy sikerű tavalyi premiert követően ismét lesz Contact Ukraine néven egy kiemelt stand a kapcsolatfelvételre ukrán vállalatokkal.

CARAVANING BRNO, 2024. november 7.–10.

A CARAVANING BRNO nemzetközi lakókocsi- és lakóautó-bemutató az egyik legfontosabb seregszemle a maga nemében a Cseh Köztársaságban, amely az évek során vezető szerepet ért el a vásárnaptárban. A seregszemlén évről évre felvonultatják a lakóautók és lakókocsik, a beépíthető megoldások, felszerelések és kellékek teljes tárházát, tehát mindazt, ami óhatatlanul szükséges a közúti utazáshoz. Az új kiemelt téma a hagyományos és a kalandutakat egyaránt előtérbe helyező utazás és kaland.

Festival Life!, 2024. november 22.–24.

A Festival Life! maga a mozgás és szórakozás. A nagyrészt visszatérő látogatók már nagy örömmel várják a közkedvelt SPORT Life! és a táncoló DANCE Life! rendezvényeket. Emellett a GAME Hall csarnokban rendezik a Cseh Köztársaság számítógépes játékok nemzeti bajnokságát, de nem hiányozhat az egész családnak szóló sportágakat bemutató Family Hall vagy az egészségfejlesztő ifjúsági sportokat felkaroló SPORT Life! sem.

Címkék: kiállítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nem az állattenyésztés a felelős a globális ivóvízkészletek ...

Újabb téves állítás terjed az európai közbeszédben az állattenyésztéssel kapcsolatban. Míg az ...