TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

Hírek - 2024.03.11

Számos nitrogénforma áll a gazdák rendelkezésére, de sok esetben a megszokás vagy éppen hangos kampányok, ellenkampányok alapján hozzuk meg a döntést, melyik nitrogénformát használjuk. Cikkünkben szakmai alapokra helyezve szeretnénk bemutatni a KITE Zrt. által forgalmazott nitrogéntermékeket, illetve bemutatni legújabb termékünket, az UREUS 46-ot!

Az UREUS 46 a KITE új, saját terméke, ami Limus Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamidot jelent.  

Mi az az inhibitor? Miért kell inhibitorral kezelni a karbamidot?

A nitrogén inhibitor olyan vegyi anyag, ami a nitrogén feltáródásának valamelyik folyamatát gátolja. Az ureáz inhibitorok az ureáz enzim aktivitását gátolják, így csak az amid nitrogénformára vannak hatással. A nitrifikációs inhibitorok a nitrifikáló baktériumok tevékenységét gátolják, tehát az ammónium nitrogénformára van hatással.

Mi a Limus Care?

A Limus Care a BASF által fejlesztett és gyártott, az ureáz enzim aktivitását korlátozó inhibitor.

A terméket speciálisan arra fejlesztették, hogy a karbamid felületére felvigyék.

Kétféle hatóanyagot tartalmaz, NBPT-t és NPPT-t. Ez azért előnyös, mert az ureáz enzimek sem egyformák, eredetüktől és talajtípustól függően különbözőek lehetnek, de a két hatóanyag széles spektrumban lefedi őket.

Hogyan működik a Limus Care?

A karbamid hidrolízisének katalizátora az ureáz enzim. A NPBT és NPPT hatóanyagok ezeknek az enzimeknek a hatását korlátozzák, így a folyamat lassan, fokozatosan megy végbe.

A talajban a hidrolízis során ammónia keletkezik, ami beoldódik a talajoldatba a növények által is felvehető ammónium-ionná.  A Limus Care a hidrolízist hivatott lassítani, így a fokozatosan létrejövő ammóniának van ideje reakcióba lépni a talajon/talajban található vízzel, és ammónium-ionná alakulni.

Ha az első lépcsőbe, a bomlási folyamatba nem avatkozunk be, ez a folyamat túl gyorsan végbemegy, és a keletkező nagy mennyiségű ammóniának nem lesz lehetősége ammónium-ionná alakulni, így elillan a levegőbe.
5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról
Forrás: BASF 

Milyen nitrogénformákat használhatunk fejtrágyázásra?

  • Széles körben elterjedtek a MAS 27% típusú műtrágyák, amiből számos gyártó terméke érhető el ma Magyarországon. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyikük 13,5% ammónium- és 13,5% nitrátformában tartalmazza a nitrogént. Emellett kísérőanyagként mészkő- vagy dolomitőrleményt adnak hozzá, ezáltal további kalcium- és vagy magnéziumtartalma is van a termékeknek. A nitrát és az ammónium is gyorsan felvehető nitrogénformák.  A nitrát azonban nem tud a talajkolloidok felületén megkötődni, így a csapadékkal kimosódhat a gyökérzónából. Szórásszélességben és egyenletességben érdemi különbség nincs a piacon lévő termékek között.
     
  • A kénigényes kultúrákban, repce és őszi búza esetén is ajánlott a nitrogént és a ként AmoSulfan NS 20-24 típusú műtrágyával pótolni.  A nitrogén és a kén egymás felvételét segítik. A kén pozitív hatással van a búza minőségére, megfelelő kénellátottság esetén javul a sütőipari értéke. A repce esetében az olajtartalmat növeli. Az ammónia gyorsan felvehető nitrogént biztosít.
     
  • Évről évre egyre nagyobb az aránya azoknak a gazdáknak, akik folyékony technológiával pótolják a nitrogént. Az UAN (Urea-Ammónnium-Nitrát) 50%-ban karbamidból származó amid nitrogént, 25%-ban ammóniumot és 25%-ban nitrátot tartalmaz. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy egy folyékony termék gyorsabban hasznosul.
     
  • Magas hatóanyag-tartalmának, kedvező árának és az Agro-ökológiai Programnak köszönhetően egyre népszerűbb hazánkban a karbamid, más néven urea.

A nitrogént amid formában tartalmazza. Feltáródása során ammónium, majd nitrát keletkezik, így hosszabb idő telik el a mozgékony nitrátformába történő átalakulásáig. Megfelelő, okszerű használattal, jól időzített kijuttatással, bedolgozással a hatóanyag-veszteség minimálisra csökkenthető.

Mikor használjunk karbamidot és mikor használjunk az UREUS 46-ot?

Karbamidnál nitrogénveszteség akkor alakulhat ki, ha a talajfelszínen marad bemosó csapadék nélkül, ahol a legnagyobb veszteséget a hőmérséklet növekedése okozza. Ennek megelőzésére az állományban teljes felületen történő karbamidkijuttatást érdemes a várható csapadék függvényében tervezni, ugyanis pl. 6 mm-t meghaladó csapadék is lecsökkenti az elillanási veszteséget. Amennyiben vetés előtt végzünk teljes felületű kijuttatást, a műtrágya bedolgozása mihamarabb történjen meg. Kapás kultúrákban a karbamid alkalmas kultivátoros kijuttatásra is, ami ugyancsak megelőzi az elillanást.

Amennyiben bedolgozásra kerül a talajba, az ammóniaveszteség minimalizálható.
5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról
Forrás: BASF

UREUS 46-ot azon esetekben érdemes alkalmazni, amikor állományba kijuttatva bizonytalan a bemosó csapadék ideje, mennyisége. Az inhibitor hatására akár 12 nap is eltelik hatóanyagveszteség nélkül. Ezzel rugalmasságot nyerhetünk a fejtrágyázás időzítésében.

Mivel tovább marad stabil állapotban a karbamid-hatóanyag, lassabban alakul át, lehetőség van 2 fejtrágyázás helyett egy menetben kijuttatni a teljes fejtrágyázási műtrágyamennyiséget, ezáltal megspórolva egy munkamenetet.

Van megoldás az UAN folyékony műtrágyák kezelésére is?

A BASF Limus Clear és Limus Perform néven forgalmaz ureáz inhibitort, ami a fent ismertetett hatásmechanizmussal biztosítja a nitrogén jobb hasznosulását.

2024-ban módosult az AÖP a karbamid környezetbarát felhasználásának gyakorlatát tekintve. A korábbi évvel ellentétben most már lehetőség lesz minden kultúra fejtrágyázására folyékony, karbamidtartalmú műtrágyával (UAN) abban az esetben, ha a kijuttatás során egy, a kiadott listán szereplő ureázgátló inhibitort is alkalmaznak! Természetesen a Limus Clear és a Limus Perform szereplenek a szerlistán.

Az UREUS 46-ot ajánljuk minden olyan kultúrába, ahol a bedolgozás nem megoldható, például őszi búza, repce fejtrágyázásra. Kukoricaállományba kijuttatva sorközművelő kultivátorral is nagyon eredményesen alkalmazható.

Árakkal és részletekkel kapcsolatban kérjük keresse KITE szaktanácsadóját!

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

5 kérdés és 5 válasz a hatékony karbamidtrágyázásról

Címkék: műtrágya, karbamid, kite zrt., basf
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...