TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények – tudnivalók a drónos kijuttatás kérelmezéséről

Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények – tudnivalók a drónos kijuttatás kérelmezéséről

Hírek - 2024.03.01

Ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra? – Az elmúlt időszakban számos ilyen kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz, így összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Amint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján közreadott friss hírben olvasható, a vonatkozó jogszabály (44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről) rögzíti, hogy pilóta nélküli légi járművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

A fentiekből következik, hogy a földi vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra.

Az engedélyokirat kiterjesztését az érintett szer vagy készítmény engedélytulajdonosa vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti.

A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani az alábbiak szerint:
-    elektronikus úton (e-papíron: https://epapir.gov.hu)
-    benyújtandó dokumentumok:

  • hivatalos kérelem
  • Az ’Útmutató a pilóta nélküli légijárművel végzett GEP hatékonysági és elsodródási vizsgálatokhoz’ * dokumentumban előírt adatok és vizsgálati eredmények

Az engedélyokirat módosítási eljárása során a Nébih további dokumentumokat is bekérhet a kérelmezőtől, amennyiben az értékeléshez erre szükség van.  

A kérelem benyújtásával, valamint értékelésével kapcsolatos kérdésekkel a ppp-registration@nebih.gov.hu e-mail címen lehet a Nébih kompetens szakembereihez fordulni.

2024-ben sor került az ’Útmutató a pilóta nélküli légijárművel végzett GEP hatékonysági és elsodródási vizsgálatokhoz’ című dokumentum felülvizsgálatára, kiegészítésére. Az engedély kiterjesztéséhez valamennyi előírt vizsgálatot szükséges elvégezni.

* Útmutató drónokkal végzett GEP hatékonysági vizsgálatokhoz 

Címkék: drón, drónos növényvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

"Atomenergia nélkül nem lesz klímasemleges Magyarország ...

A nemzeti zöldgázstratégiákkal, a fenntartható biomassza-felhasználás felé vezető utakkal és a nem időszakos ...