TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
„Változó klíma, alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás!”

„Változó klíma, alkalmazkodó talaj- és vízgazdálkodás!”

Hírek - 2024.02.07

Ezzel a fenti címmel, a víz tájban tartásával kapcsolatos mezőgazdasági gyakorlatokról indít országos rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az előadásokra február első felében hat helyszínen kerül sor.

Hirdetés

Alapfeltétel a termőterület vízbiztonságának megteremtése

Az éghajlati szélsőségek egyre szélesebb termelői kört érintenek, veszélyeztetve ezzel a hazai élelmiszer-előállítást, amelynek egyik legfontosabb alapfeltétele a termőterület vízbiztonságának megteremtése. A probléma megoldása azonban túlmutat az öntözésen – áll a NAK sajtóközleményben. – A jelenlegi tendenciák alapján a csapadékviszonyok egyre szélsőségesebbek lesznek hazánkban, gyakoribbá válhatnak az aszályos időszakok, továbbá nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadékkal lehet számolni, mely többletvizek gyorslefolyása nem tudja lehetővé tenni a talajba történő leszivárgást, így nem hasznosul kellőképpen. Emiatt a talajok egyre szárazabbá válhatnak, ami részben a talajszerkezet, a talajélet leromlásával járhat, a szerkezet nélküli talajt pedig könnyebben elfújhatja a szél, továbbá a talajok humusztartalma a magas hőmérséklet és a besugárzás hatására „eléghet”, lecsökkentve azok termékenységét.

A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek

A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbblet, hanem hozambiztonsági kérdés a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. A nedvesség megőrzéséért a gazdák is sokat tehetnek a talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal.

A vízmegőrzés érdekében a vizeket a tájba kell vezetni, a mély fekvésű területeken pedig a lehető leghosszabb ideig meg kell tartani. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagy mértékben hozzájárul a talaj, a levegő és a térség optimális klimatikus viszonyainak kialakításához.

Az országban hat helyszínen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tekinti a megfelelő talaj- és vízgazdálkodás kialakítását, az öntözésfejlesztés mellett a víz tájban tartásához szükséges gyakorlatok minél szélesebb körben való elterjesztését. Ennek érdekében február első hetében „Változó klíma, alkalmazkodó talaj-és vízgazdálkodás!” címmel országszerte hat helyszínen tart szakmai rendezvényt. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az érdeklődők ezen a linken jelezhetik részvételi szándékukat – áll a sajtóközleményben.

Címkék: talaj, klíma, vízgazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony ...