
Debreceni agrárképzés - tradíció és innováció
Hírek - 2024.02.02
Az ökológiai gazdálkodástól a precíziós mezőgazdaságig, az állattenyésztéstől az élelmiszeriparig – a 155 éves debreceni agrárfelsőoktatás a XXI. századi agrárium kihívásainak megfelelő szakembereket képez hazánk egyik legjobb kísérleti és technikai háttérének támogatásával. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara 8 alap- és 8 mesterszakra, valamint osztatlan agrármérnök képzésre várja a leendő hallgatókat a 2024/2025-ös tanévben.
Élelmiszermérnök, kertészmérnök, lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnök, mezőgazdasági, természetvédelmi, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai, továbbá vadgazda mérnöki alapszakokra, osztatlan agrármérnöki és az országban egyedülálló precíziós mezőgazdasági mérnöki képzésre jelentkezhetnek február 15-ig a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán az agrárium iránt érdeklődő fiatalok.
- A debreceni agrárkar képzési kínálatát és tananyagait – követve a nemzetközi trendeket – folyamatosan fejlesztjük. A jövő szakembereinek, az ágazatban dolgozóknak ugyanis ismerniük kell a klímaváltozás vagy éppen a pandémiák mezőgazdaságra gyakorolt hatásait. A világ dinamikus változása megköveteli, hogy az oktatási rendszerünk lekövesse ezeket a folyamatokat – mondta a hirek.unideb.hu-nak a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.
Stündl László kiemelte: a MÉK kiváló erőforrásokkal rendelkezik, kitűnő oktatói állománnyal, a legmodernebb infrastrukturális feltételekkel európai színvonalú képzést nyújt. A debreceni agrárkar a nemzetközi felsőoktatási rangsorokon agrártudományi területen a legjobb hazai intézmények között szerepel.
- Képesek vagyunk olyan agrármérnököket képezni, akik a hazai precíziós mezőgazdaság, erőforrás-hatékony és környezetkímélő agrárium, alapanyag-előállítás és -feldolgozás révén európai színvonalú, magas hozzáadott értéket képviselő terméket tudnak előállítani. Hallgatóink egyetemünkön a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a Big Data és a robotika által támogatott mezőgazdasággal kapcsolatban is – hangsúlyozta Stündl László.
A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán a meglévő szakok mellett élelmiszer-higiéniai mérnök és állategészségügyi mérnök képzések elindításán dolgoznak, emellett kiemelt figyelmet kap az ökológiai gazdálkodás támogatása is.
- Ennek, az Európában és hazánkban is növekvő jelentőségű gazdálkodási formának az ismerete beépül a képzési rendszerünkbe, az oktatási portfóliónk evolúciójának eredményeként pedig egy szakmérnöki képzés beindítását is tervezzük. A kar aktív kapcsolatot ápol az ökológiai gazdálkodás területén több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező Hajdúnánás-Kendereskerttel. Hallgatóink itt a hetesi gyakorlatok keretében széleskörű szakmai gyakorlatot szerezhetnek ezen a speciális területen – fejtette ki Stündl László.
A kar oktatási és kutatási tevékenységét meghatározza a gyakorlatorientáltság és a tehetséggondozás. Duális képzési formában a hallgatók csaknem 40 mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnál, együttműködő partnernél tölthetik tanulmányi idejük mintegy felét, korszerű gyakorlati ismereteket elsajátítva.
A debreceni agrárkar kiemelt figyelmet fordít a tehetséges diákok támogatására, amelynek fontos eleme a nagy hagyományokkal rendelkező tudományos diákköri tevékenység, ez a jövőben is kiemelt figyelmet kap.
Forrás: DE. Sajtóközpont - ÉE
Címkék: debreceni egyetem, agrárképzés
Kezdődik a viharszezon

A mezőgépek veteránjai – Próbakörök két Landini traktorral

Kevesebb papírmunka, egyszerűbb kifizetések, több idő a ...

Sikernövény lehet-e a napraforgó? – Termesztéstechnológiai ...

Crister Stark megkapta a Commander Class of the Royal Order of ...

„Szerencsém volt, hogy parasztnak születtem” – Tradíció és ...

Rábapordányi tehenészetben jelent meg az RSZKF

Kalászvédelem – Nem a mivel, a hogyan a lényeg!

A cirok a jövő növénye – Új lehetőségek a fenntartható ...

Az integrált napraforgó-termesztés agronómiai gyakorlata