TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Új korszakot nyit innovációival a szántóföldi termesztésben a Syngenta

Új korszakot nyit innovációival a szántóföldi termesztésben a Syngenta

Hírek - 2024.01.26

Hatékony növényvédelmi termékpalettával és széles, kitűnő vetőmag genetikával indítja az idei esztendőt a Syngenta. A vállalat új programjainak révén a termelők nemcsak ezeket a termékeket kaphatják meg a szántóföldi gazdálkodásukhoz, de számíthatnak a vállalat szakértőinek tapasztalatára is. 

Hirdetés

A termelő, valamint a fenntartható és profitábilis gazdálkodás áll már jó ideje a Syngenta stratégiájának középpontjában. A közös cél, a siker érdekében a vállalat a termelőivel együtt fejlődik, igyekszik valódi segítséget nyújtani, jó és kedvezőtlen évben egyaránt. A legújabb technológiákat hívja segítségül és a tapasztalatokra építve igyekszik kultúrákon átívelő szaktanáccsal segíteni a gazdálkodásukat. Termőhelyre, valamint adott gazdálkodási környezethez igazodva, a termelőkkel közösen alakítja ki a következő év gazdálkodási stratégiáját.

Napraforgóban 63%-os piacrésszel vezet a Syngenta 

2023-ban több mint 450 ezer hektáron vetettek a termelők Syngenta napraforgót, azaz a napraforgó vetésterület kétharmadára Syngenta-hibrideket választottak. Ez azt is jelenti, hogy tovább erősödött a vállalat piacvezető pozíciója 63%-os piacrésszel a Kynetec napraforgó vetőmagpanel 2023-as adatai szerint – adta hírül sajtóközleményében a Syngenta. – A tavalyi évben is az SY Bacardi volt a gazdák kedvence, a második helyen a magas olajsavas SY Excellio végzett. Az idei évben is két hibriddel bővül a piac legszélesebb palettája: a tavaly óta elérhető magas olajsavas tribenuron-metil ellenálló Subeo hibrid méltó társat kapott az NX22316 hibriddel. Az új hibrid 2023-ban a NÉBIH fajtakísérletében az SU kezelt középérésű csoport összes hibridjét maga mögé utasította, még a többszörös országos első linolsavas SU Sureli hibridet is. 

A másik Syngenta-újdonság a közepes vagy magas terméspotenciálú területekre ajánlott SY Corsica AR, amely egy teljesen új gyomirtási technológia bevezetését is jelenti. Az A.I.R. technológia a piacon jelenleg elérhető legrugalmasabb gyomirtást teszi lehetővé, hiszen Listego Pro vagy Fluence herbicidekkel is kezelhető. Ezáltal nem kell a hibridválasztáskor eldönteni a poszt kétszikűirtó herbicidet, így a kialakult gyomviszonyoknak legmegfelelőbb gyomirtás technológia alkalmazható. Jelenleg a Syngenta rendelkezik a legszélesebb hibridajánlattal hazánkban, hiszen mindenki megtalálhatja a saját környezeti adottságai között legjobban teljesítő hibridet olaj- illetve gyomirtási technológiától függetlenül – áll a sajtóközleményben.

Folytatódik a „6 tonna” program

2024-ben is folytatódik a Syngenta „6 tonna” programja, amelynek fő célja, hogy a program résztvevőivel megszerzett tapasztalatokat és a vállalati szakértőinek tudását a területi képviselőkön keresztül közvetítsék a termelők felé. A programban a kezdetektől a nitrogéndózisok optimalizálására törekednek, mert ez az elem jelentős költségtényező, másrészt a túlzásba vitt nitrogén számos negatív hatással bírhat. Ilyen a nagyobb érzékenység a kórokozókra, a csökkenő olajtartalom és a túlzó növekedés. A nitrogén mellett fontos a napfény optimális befogása és hasznosítása is, ennek érdekében a sortáv- és sorirány kísérleteket helyezik fókuszba. 

Egyre jobb pozícióban a kukoricahibridek, kalászosok

A kukorica vetőmag választék is évről évre egyre kiválóbb teljesítményű hibridekkel bővült. Jelenleg már 14% feletti piacrésszel rendelkezik a Syngenta a Kynetec piackutató 2023-as felmérése alapján. Ez hozzávetőlegesen több mint 120 ezer hektárnyi Syngenta kukoricatermő területet jelent Magyarországon. A 2024-es vetési szezonra az SY Artos (FAO 350-370) és SY Stacio (FAO 360-380) érkezik, a siló szegmens újdonsága pedig az SY Andromeda (FAO 560-580).

Syngenta őszi búzát több mint 100 ezer hektáron vetnek már a magyar gazdák. A széles portfólió lehetővé teszi a különböző termesztési körzetek, tájegységeken gazdálkodók igényeinek kielégítését. A tavalyi évben új fajtával bővült portfólió: az SY Rocinante 2024-től már a termelők rendelkezésére áll.

A hibrid árpa jelentősége az elmúlt években egyre inkább megnövekedett az emelkedő inputanyag-árak és a szélsőséges időjárás következményében. A jól ismert Jallon, SY Dakoota és SY Dooblin hibridjek mellett 2024 második felében két új hibridet mutat be a Syngenta, ezek közül az egyik áttörés lesz a gabonavírusok elleni védelemben.

2023 őszén indította el a „Minden szem számít” technológiai programot az erre nyitott termelő partnereivel a Syngenta. A vállalat élen jár a kalászosok nemesítésében, a növényvédelem és a biológiai termékek területén, így egyedülálló termesztéstechnológiai ajánlatot tud adni a gazdálkodóknak. A program komplex rendszerként vizsgálja a technológiai elemeket, amelyek segítségével a gazdák optimalizálni tudják profitjukat. Az idei szezonban elindították az első kísérleteket üzemi szinten növényvédelmi technológiai és termesztéstechnológiai vonalon is.

Hatékony növényvédelmi újdonságok

A napraforgó növényvédelmében hatásos megoldás a Boxer terbutilazin-mentes preemergens gyomirtó. Kukoricában az idén 20 évesen is piacvezető talajfertőtlenítő Force 1,5 G továbbra is megbízhatóan szolgálja a gazdák termelését. Segítséget nyújt a Syngenta honlapja a megfelelő gyomirtó szer kiválasztásában, akár terbutilazin tartalmú, akár attól mentes megoldásokat (Camix Pro, Elumis Bang, PeakNik) keresnek a gazdálkodók.

A kalászosok gyomirtásában az egyik legszélesebb egyszikűek elleni technológiát mutatta be a cég, amelynek legújabb szereplője az Avoxa család. A 2023-as évben többszörösen bizonyított az Elatus Erára alapuló fungicid technológia, amely a sárga rozsda ellen újfent igazolta a kimagasló hatékonyságát.  A hagyományos növényvédelmi technológiák mellett hasznos digitális megoldásokkal is segíti a gazdák termelését a vállalat. 

Környezeti fenntarthatóság: új biológiai megoldások

A Syngenta 2023-ban vezette be az első terméket Quantis néven, amely már az első évében nagy sikert aratott. 2024-ben a vállalat újdonsága az azotobacter salinestris CEST 9690 baktériumot tartalmazó Vixeran, amely új területet nyit a szántóföldi növények természetes nitrogénellátásában. Az endofita baktériumfaj a levélben, a gyökérben és a gyökér felületén élve a levegő nitrogénját átalakítva ammónia ionná, felvehető forrást biztosít a növény számára. A készítmény segítségével csökkenthető  környezetünk műtrágyaterhelése, és hatékonyan mérsékelhető a mezőgazdaság ökológiai lábnyoma. A termék kiválóan beilleszthető a szántóföldi növények technológiájába, mivel a réztartalmú készítmények kivételével a legfontosabb növényvédelmi megoldásokkal együtt kijuttatható – áll a sajtóközleményben. 
 

Címkék: syngenta, növényvédelem, vetőmag, szántóföldi szaktanácsadás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Yanmar e-X1 – autonóm elektromos erőgép, traktoros nélkül

A Yanmar Agribusiness Co., Ltd., a Yanmar Holdings leányvállalata is belépett az elektromos meghajtású ...