TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Változnak a növényútlevél kiállításra történő felhatalmazás feltételei

Változnak a növényútlevél kiállításra történő felhatalmazás feltételei

Hírek - 2024.01.09

A növényútlevél kiállítására részlegesen felhatalmazott vállalkozók rendszerét a teljes körű felhatalmazás váltja fel 2024 májusától. Az újfajta jogosultságot a vállalkozók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai képzésének teljesítésével szerezhetik meg, ami alapján az illetékes vármegyei kormányhivatal felhatalmazást ad számukra – adta hírül honlapján a Nébih.

A növényútlevél kiállítása és megléte – a vetőmagok kivételével – valamennyi ültetésre szánt növényre és azok távértékesítésére vonatkozóan kötelező. (EU 2019/2072 számú végrehajtási rendelet XIII. és XIV. melléklete)  Ez a hatósági címke igazolja, hogy az adott növény vagy növényi termék mentes az uniós zárlati károsítóktól, így a növény egyik helyről a másikra történő szállítása nem vezethet jelentős társadalmi, környezeti és gazdasági kárt okozó, továbbá kockázatot jelentő karantén károsítók elterjedéséhez, vagy hazai megjelenéséhez és megtelepedéséhez. A növényútlevél a szállításhoz szükséges, ezért még azt megelőzően kell elhelyezni az értékesítési vagy a csomagolási egységeken.

Ki állíthatja ki a növényútlevelet?

Az a vállalkozó állíthat ki növényútlevelet, aki a teljes körű felhatalmazáshoz szükséges ismeretekkel rendelkezik, és ezt igazolja a szakhatóság felé a kapcsolódó vizsga sikeres elvégzéséről szóló tanúsítvánnyal.

A növény-egészségügyi vizsgálatokra vonatkozó kérelmek bejelentési határidejét április 30-át követően, azaz 2024 májusától a növényútlevél kiállítására csak a teljeskörűen felhatalmazott termelő, valamint forgalmazó jogosult. A korábban alkalmazott részleges felhatalmazást – az EU növényútlevél témakörben lefolytatott auditjának megállapításaira tekintettel – visszavonja a hatóság. 

A követelmények

Milyen követelményeknek kell eleget tenni a teljes körű felhatalmazáshoz?
A teljes körű felhatalmazáshoz átfogó szakmai ismeretek szükségesek, így azt csak olyan természetes személy vagy gazdálkodó szervezet kaphatja meg, aki teljesíti a rendeletben foglalt feltételeket. (2019/827/EU)
További kötelezettség még, hogy az érintetteknek részt kell venniük a Nébih újonnan bevezetett oktatásán, ahol – sikeres vizsgát követően – megkapják a növényútlevél kiadására történő felhatalmazás kiváltására szolgáló tanúsítványt. Az oktatási tananyag elsajátításával a vállalkozók megfelelő tudást szerezhetnek mind a növényútlevél rendszerhez kapcsolódó jogszabályi háttér, mind a fontosabb károsítók tekintetében – olvasható a Nébih híradásában.

Oktatás és vizsga online

Az oktatás és a vizsga személyes jelenlétet nem igényel. A felhatalmazáshoz szükséges online oktatási tananyag és vizsgakurzus a Nébih honlapján érhető el, előzetes regisztrációt követően. A sikeres regisztráció érdekében egy részletes útmutató is rendelkezésre áll. mely letölthető a Nébih Növényegészségügy aloldaláról.  Az oktatáson való részvételhez és a képzés elvégzését igazoló tanúsítvány kiállításához érvényes személyes adatok szükségesek. 

Az oktatás végén a sikeres vizsgázók – a tanúsítvány bemutatásával – személyesen igényelhetik a vállalkozó lakhelye szerinti illetékes vármegyei kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályán a határozatban kiadott felhatalmazást.
A felhatalmazás egyéb feltétele a 2016/2031/EU rendelet 91. cikkében foglaltak szerint a Kockázatkezelési terv megléte. A növényútlevél rendszerével és a növényútlevél kiállítás felhatalmazása ügyében kiadott határozattal kapcsolatban az osztály munkatársai adnak bővebb felvilágosítást. 

A kormányhivatalok elérhetőségeit az alábbi honlapon találják: https://kormanyhivatalok.hu/elerhetosegek

Címkék: növényútlevél, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének ...

Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. ...