TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
FARMWELL projekt – gazdalátogatások Ausztriában

FARMWELL projekt – gazdalátogatások Ausztriában

Hírek - 2023.12.19

A FARMWELL egy európai tematikus hálózat projekt, amelyet a Horizont 2020 finanszíroz. A projekt célja, hogy javítsa a gazdálkodók szellemi, fizikai és szociális jólétét társadalmi innovációk révén. A FARMWELL projekt keretében, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által szervezett november-végi ausztriai tanulmányúton a magyar résztvevők megismerhették, hogy hogyan lehet az európai uniós vidékfejlesztési forrásokat olyan, az egészségügy, a szociális szféra, az oktatás és az agrárium intézményeinek együttműködésén alapuló hosszútávú programokra költeni, amelyek megvalósulásával javul a vidéken élő emberek szolgáltatásokhoz való hozzáférése, életminősége és a gazdálkodók anyagi, mentális és fizikai jólléte.

Hirdetés

Egyénre szabott terápiák gyermekeknek

Két meglátogatott gazdaságban ismerhették meg a résztvevők az osztrák „Green Care” és az „Iskola a farmon” program működését. Amint az Agrárközgazdasági Intézet honlapján közreadott beszámolóban olvasható, az első vendéglátó az Antoniushof, amely egy 8 hektáros gazdaság, rengeteg, terápiára képzett háziállattal és az állatasszisztált terápia, pedagógia és coaching területén képzett szakembergárdával. A gazdaság fő profilja a különböző problémákkal küzdő gyermekekkel való állatasszisztált foglalkozás. Egyénre szabott terápiákat alkalmaznak, és folyamatosan nyomon követik a fejlődést.

A gazdaság évekkel ezelőtt csatlakozott az országos Green Care programhoz, megszerezte mind a belső, mind a külső minősítést. A Green Care programba olyan emberek, állatok és természet közötti interakciókon alapuló tevékenységek tartoznak, amelyeknek célcsoporttól függően lehet egészségfejlesztés, oktatás vagy szociális célja. A Green Care program a 2020-2024-es kormányprogram része, forrását Ausztria Vidékfejlesztési Programja biztosítja. A Program szociális szolgáltatást nyújt problémás gyermekek, idősek, fogyatékkal élők, vagy kimerült, kiégett felnőttek számára. Emellett új bevételi lehetőségeket kínál a gazdálkodóknak, és ezzel támogatja a kisüzemi mezőgazdaság és erdőgazdálkodás megőrzését, munkahelyeket teremt, erősíti a kohéziót a mező- és erdőgazdaság, valamint a szociális, egészségügyi és oktatási intézmények és a lakosság között új hálózatok és együttműködések révén.

Több mint 400 képzett gazda fogad óvodás és iskolás csoportokat

A második helyszín Nina Schweinzger baromfitelepe és tésztaüzeme volt. Nina és családja 30 éve gazdálkodik, az utóbbi években szabadtartásos tojótyúk-tartásra szakosodtak és csatlakoztak az osztrák Vidéki Képző Intézet „Iskola a farmon” programjához. Az 1998-ban formalizálódó program keretében több mint 400 képzett gazda fogad óvodás és iskolás csoportokat és mutatja be a gyakorlatban a gazdálkodás mindennapjait. Érzékenyítő foglalkozásokat tartanak a gyermekek számára a természetvédelemmel, állatvédelemmel, az élelmiszerek eredetével és minőségével kapcsolatban. A programban való részvétel kiegészítő jövedelmet biztosít a családi gazdaságok számára.

Az „Életminőség a farmon” programot az osztrák Agrárkamara munkatársa mutatta be. Ez egy országos oktatási és tájékoztatási kezdeményezés, amelyet a Vidéki Képző Intézet és az Agrárkamara közösen működtet. Az innovatív oktatási és információs kínálat elsősorban a nehéz és konfliktusokkal sújtott élethelyzetben lévő gazdálkodó családok számára nyújt segítséget. A projekt pillérei egyrészt az életminőséggel kapcsolatos képzések, szemináriumok és előadások, másrészt telefonos pszichoszociális segítségnyújtási szolgáltatás a gazdálkodók és családtagjaik számára, harmadrészt pedig a személyes beszélgetések lehetősége. A 2018-ban indított kezdeményezést igen sokan veszik igénybe, ezért napirenden van a program továbbfejlesztése.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kabatiellás szemfoltosság - Kabatiella zeae - A kukorica ...

A kabatiellás szemfoltosság kórokozóját (Kabatiella zeae) korábban veszélyes kórokozóként tartották számon. ...