TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet

Megjelent a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet

Hírek - 2023.11.28

A 2023. november 23-tól hatályba lépett új jogszabály célja az Európai Uniós higiéniai rendeletcsomag nyújtotta rugalmassági rendelkezések alkalmazása a kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállításra és -értékesítésre vonatkozóan. További célja a kapcsolódó hazai jogszabályok felülvizsgálata, valamint azok összefogása, deregulálása. A rendelet a hazai kistermelők és a „kisüzemi élelmiszer-előállítók” tevékenységét a feltételek egyszerűsítésével segíti.

Hirdetés

Módosul a kistermelő fogalma

Fontos változást jelent –, adta hírül honlapján november 27-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – hogy a rendelet szerint módosul a kistermelő fogalma, amelynek értelmében már nem csak természetes személy, hanem jogi személy is végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást. A fogalombővítés lehetővé teszi többek között az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok működését is kistermelőként.

Bővült az értékesítés köre is, mégpedig az interneten történő árusítással. Tekintettel arra, hogy megnövekedett a kereslet a kistermelők által előállított termékek iránt, indokolt lett a korábbi kis mennyiségek felülvizsgálata. Az élelmiszerbiztonsági szempontokat és a rugalmassági rendelet nyújtotta lehetőségeket szem előtt tartva két kategória kialakítása vált célszerűvé.
Az I. kategória a korábbi kistermelői mennyiségeket tartalmazza, a II. kategóriában a maximális mennyiségek bővítésére került sor. A II. kategóriába tartozó kistermelők számára lehetővé vált a vásárolt alapanyagok felhasználása is a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás során, továbbá – az élelmiszerbiztonságot garantáló feltételek teljesítése esetén – a darált és előkészített hús előállítása is.

Könnyített mikrobiológiai vizsgálati paraméterek

A II. kategóriába tartozó kistermelők számára könnyített mikrobiológiai vizsgálati paraméterek kidolgozására került sor, valamint egyszerűsített HACCP rendszert kell működtetniük, kihasználva az Európai Uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget.  Ehhez a kategóriához bővített higiéniai követelmények tartoznak az élelmiszerbiztonság, valamint a kiváló minőség garantálása, továbbá az uniós rendelkezéseknek való megfelelés érdekében.
További módosítást jelent, hogy a II. kategóriában meghatározott nagyobb mennyiségek és vásárolt összetevők szükségessé tették a megfelelő szakképzettség előírását is. 

Átvehető friss vadhús

A kiskereskedelemben az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak az élelmiszerhigiéniai feltételeiről szóló szakasza kibővült az adományozás céljából történő friss hús lefagyasztására vonatkozó rendelkezésekkel.

Korábban kiskereskedelmi egység (hentesüzlet) nem dolgozhatott fel friss vadhúst, az új rendelet lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból történő húskészítmény (például szarvaskolbász) előállítását. Az új rendelet hatályba lépésével egyszerűsödtek és megújultak az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszerhigiéniai feltételei is.

További kiemelendő változás – olvasható a Nébih honlapján –, hogy a kisvágóhidak engedélyezésére és működésére vonatkozó szabályok részletes kidolgozása is helyet kapott az új rendeletben.

Az új rendelet felváltja, és hatályon kívül helyezi az alábbiakat: 
•    az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 
•    a 43/2011. (V. 26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről 
•    a 64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet az állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer-előállításnak élelmiszer-higiéniai feltételeiről
 


 

Címkék: élelmiszer, nébih, kistermelő, vadhús, higiénia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi ...