TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Hűségerdő: ahány új egyetemi hallgató, annyi újabb facsemete

Hűségerdő: ahány új egyetemi hallgató, annyi újabb facsemete

Hírek - 2023.11.26

2021-ben, a népszavazás centenáriumi évében indult útjára a Soproni Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közös faültetési programja melynek vállalása, hogy a Soproni Parkerdőben minden évben annyi fát ültetnek, ahány hallgató az adott évben megkezdi tanulmányait az egyetemen.

Hirdetés

A Soproni Egyetemen csúcsot döntve 2023 szeptemberében 1318 új hallgató kezdte meg tanulmányait, ez pedig azt is jelenti, hogy pontosan ugyanennyi új fa ereszthet gyökeret.

Amint a Soproni Egyetem honlapján olvasható beszámoló hírül adta, november 21-én a kora reggel órákban az Erdőmérnöki és a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar lelkes hallgatói kezdték meg a faültetést, akiket Prof. Dr. Alpár Tibor,  a Soproni Egyetem rektorhelyettese köszöntött, majd felidézte a fenntarthatóság ma mindennél aktuálisabb üzenetét. A Tanulmányi Erdőgazdaság képviseletében Ábrahám István vezérigazgató-helyettes hívta fel a jelenlévők figyelmét a faültetés jelentőségére, kiemelve, hogy aki fát ültet, az valóban bízik a jövőben, hiszen az elültetett facsemeték akár évszázadokig is szimbolizálják azt a hosszú távú elkötelezettséget, amelyet a természet és a fenntartható jövő iránt érzünk. A gyakorlati tudnivalókról dr. Folcz Ádám, a TAEG Zrt. termelési és kereskedelmi igazgatója adott tájékoztatást, majd jókedvűen láttak munkához az első- és felsőbb éves hallgatók.

A nap második részében a Benedek Elek Pedagógiai és a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar képviselői is ásót ragadtak, akiket már dr. Katona György oktatási rektorhelyettes látott el szellemi útravalóval, kiemelve, hogy mindez befektetés egy olyan jövőbe, amely meghatározhatja a fát ültető hallgatók, azok gyermekei és unokái jövőjét.

A kezdeményezés nem csak a jelenlegi hallgatókat, hanem a jövő generációit is ösztönzi a környezettudatosságra és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségre. Az évente történő ültetéssel különböző korúak lesznek a fák, hasonlóan egy természetes erdőhöz, ami segíti az erdő életképessé válását, megerősödését.

A hallgatók elsősorban kocsányos tölgyet ültetnek, azonban ugyancsak az ellenálló képesség javításáért a cél egy elegyes erdő kialakítása, így a kocsányosok mellé más fafajok is kerülnek.
Forrás: www.uni-sopron.hu

Címkék: erdő, soproni egyetem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajmegőrző gazdálkodás – A hagyományos műveléstől a no-till ...

A német gazdák „megint fellázadtak” – vajon máshol minden rendben van? Néhány héttel ezelőtt még ...