TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való gazdálkodással szerzett idei tapasztalatok

Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való gazdálkodással szerzett idei tapasztalatok

Hírek - 2023.11.23

A mezőgazdasági támogatások rendszere napjainkban jelentős változásokon megy keresztül, melynek hátterében az EU által megfogalmazott elvárások állnak. Ilyen az idén bevezetett „Feltételesség rendelet” is, amelyet beépíteni a mindennapi gazdálkodásba, nem kis kihívás a termelőknek. Az aktuális kötelezettségekről és a megvalósítást támogató megoldásokról a KITE Podcast legújabb részében dr. Juhász Anikóval az Agrárminisztérium helyettes államtitkárával és dr. Szabó Emesével a KITE fejlesztési osztályvezetőjével beszélget Hadászi László innovációs főigazgató.

Hirdetés

Fenntarthatóság, környezetvédelem, biodiverzitás – ma ezek azok a kifejezések, amit egy gazdálkodó legtöbbet hallhat az új közös agrárpolitika kapcsán, és ezekre a kulcsszavakra épülnek a feltételesség szabályai is. Az előírások kialakítását, a közös agrárpolitika reformját hosszas előkészületek előzték meg, mely 2018-ra nyúlik vissza.

A gyakorlati alkalmazás az idei évtől kezdődött meg, így a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában minden segítség számít, amit az Agrárminisztérium és a KITE Zrt. is igyekszik megadni a termelőknek. Utóbbi a technológiai újítások bevezetésével, a gazdálkodók számára üzemmérettől függetlenül elérhető precíziós gazdálkodási rendszer – mely a talajvédelemi-, fenntarthatósági- és környezetvédelemi célok elérésének kulcsa – elterjesztésével támogatja a rendeletben meghatározott célokat.

Azokra a kérdésekre, hogy az Agrárminisztérium Feltételesség rendelete milyen alappilléreken áll, hogyan tudnak megfelelni a termelők az ellenőrzéseknek és a jövőben milyen szabályozásokra kell számítani a KITE podcastból kaphat választ.

Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való gazdálkodással szerzett idei tapasztalatokCímkék: kite zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai ...