TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Tessedik Sámuel agrárpolihisztornak állított szobrot a MATE

Tessedik Sámuel agrárpolihisztornak állított szobrot a MATE

Hírek - 2023.11.07

Tessedik Sámuel (1742-1820) evangélikus lelkész, tudós, agrárpolihisztor, reformer bronz mellszobrát leplezték le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusa előtti szoborparkban, október végén – adta hírül honlapján a MATE. – Tessedik Sámuel a tudományok széles körét képviselte: templomot és iskolát épített, komplex mezőgazdasági elméleti és gyakorlati tudást biztosított növendékeinek, továbbá sokat tett Szarvas város oktatásáért.

A MATE közössége különösen fontosnak tartja, hogy jövőjét a magyar agrárium Tessedik Sámuelhez hasonló jelességeinek tudására, tapasztalataira, példájára építse, így életműve kiváló példaképül szolgálhat az egyetem teljes közösségének – fogalmaz a MATE sajtóközleménye.

Módszerei Európa-szerte ismertté váltak

Tessedik Sámuel vallotta, hogy „az embert gyermekkorától kezdve kell hozzászoktatni a tanuláshoz: ilyenformán folyamatosan gyarapítja ismereteit, s nemesebbé és szelídebbé válik az erkölcse”. E gondolat által vezérelve megtanította a telekkel, földbirtokkal rendelkező parasztok gyermekeinek az írást, olvasást, számolást és a hittant, a faültetést és -ápolást, valamint a selyemhernyó-tenyésztést is.

A diákok állattenyésztésből, szőlészetből és kertgazdaságból is megtanulhatták tőle az alapokat, sőt nem maradt el az elemi egészségtan, a kereskedelmi számtan, földmérés, elemi építészet, mértani rajz, meteorológia és a közgazdaság körébe tartozó alapvető tudnivalók oktatása sem. Tessedik Sámuel ugyanakkor gazdasággal és pedagógiával foglalkozó írásaiban folyamatosan rögzítette elgondolásait, így gazdasági mintaiskolája és az ott alkalmazott módszerei Európa-szerte ismertté váltak.

Tessedik Sámuel agrárpolihisztornak állított szobrot a MATE

Tessedik örökségével összecsengően

Dr. Gyuricza Csaba rektor a szoboravató ünnepségen kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a MATE – Tessedik örökségével összecsengően – szintén sokat tett Szarvas város és a Békés vármegyei térség oktatásáért. „Idén januárban 800 millió forintos beruházást adtunk át, amely rendkívüli lehetőségeket biztosít az öntözéstechnikák és a precíziós öntözésre alkalmas berendezések megismeréséhez és a kapcsolódó képzések meghirdetéséhez. Emellett óriási érdeklődés mellett indítottuk el Szarvason a növényvédelmi drónpilóta képzést, amelyen az első vizsgázók már át is vehették bizonyítványukat. Mindezek egyben azt is jelentik, hogy Szarvason stabilizálódik az oktatás, a felnőttképzés és a szaktanácsadás, Békés vármegye pedig az öntözésfejlesztés hátterének megerősített bázisa lehet” – hangsúlyozta.

Igazi polihisztor volt

​​​​​Az ünnepségen dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere is méltatta Tessedik Sámuel életművét. Mint elhangzott, Tessedik munkássága három fő részre tagolható: a gazdasági szakoktatás megteremtésére és sikerre vitelére, a mezőgazdasági termelés gyakorlati fejlesztésére, valamint az elméleti, szakirodalmi tevékenység elmélyítésére, mely hármas – lelkészi tevékenységével együtt – tette őt igazi polihisztorrá.

Címkék: mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...