TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Szerteágazó a juh- és kecskeágazat jelentősége

Szerteágazó a juh- és kecskeágazat jelentősége

Hírek - 2016.04.25

A juh- és kecskeágazat jelentősége túlmutat az agráriumban betöltött szerepén, gazdasági jelentősége mellett társadalmi hatásait is szem előtt kell tartani - hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MJKSZ) alapításának 25. évfordulóján tartott, jubileumi küldöttközgyűlésén Herceghalmon.

Czerván György felidézte, hogy a juhágazat fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban, a vidéki munkaerő helyben tartásában, a nemkívánatos növények elterjedésének megakadályozásában, a biológiai sokféleség megőrzésében, de kiemelt szerepe van a biztonságos élelmiszer előállításában, az egészséges táplálkozásban, a jó minőségű, exportképes termék előállításában, és az idegenforgalomban is.
Az államtitkár ünnepi beszédében kifejtette: az FM arra törekszik, hogy a hazai juh- és kecskeállomány tovább növekedjen, az állattartás egyre jövedelmezőbbé váljon, és sokaknak nyújtson tisztes megélhetést. Hozzátette: ezt szem előtt tartva dolgozták ki és indították útjára 2012-ben a szövetséggel közösen a kérődző szerkezetátalakítási programot.
Hangsúlyozta: "arra törekszünk, hogy az állattartók a lehető legtöbb támogatásban részesüljenek." 2015-ben az úgynevezett termeléshez kötött támogatási jogcím és a továbbra is fennmaradó átmeneti nemzeti támogatások révén mintegy 7,3 milliárd forintra nőtt a kiskérődző ágazat támogatottsága, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - ismertette az államtitkár.
Czerván György bejelentette, hogy a minisztérium "nyitott egy új tenyészkos-beállítási támogatási program elindítására 2017-től".
Az államtitkár a szövetség érdemeit méltatva egyebek mellett az ágazatot segítő programjait emelte ki, köztük a 2011-ben indult bemutató mintatelepi programot, amely mára hálózattá fejlődött, továbbá a védett őshonos és veszélyeztetett fajták körében 2011-ben elindított központi apaállat-nevelési programot. A szövetségnek elvitathatatlan szerepe van a juh- és kecsketartás, a gazdálkodói életforma vonzóvá tételében a fiatalok számára, és példaértékű a tavaly elindított felnőttképzési program, valamint a szövetség folyamatos területi jelenléte is - fogalmazott.
Az államtitkár kiemelte: a szövetség mára az ágazat érdekképviseletét hatékonyan ellátni tudó sikeres szervezetté nőtte ki magát, és meghatározó az ágazat életében, továbbá kiváló az együttműködés a szövetség a tenyésztési hatóság és a minisztérium között.




Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Állategészségügyi Verseny az Állatorvostudományi ...

193 csapat jelentkezett idén arra a versenyre, amelyet  hallgatói kezdeményezésre 2016 óta rendeznek, ...