Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit
Hírek - 2023.10.22
A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan idén második alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a speciális étrendet követő, lisztérzékenységgel élők igényeire, és elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.
Töltött pékáruk kategóriában is lehetett nevezni
Az elmúlt évben hagyományteremtő jelleggel szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét – a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódva – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft. A kezdeményezés múlt évi sikerén felbuzdulva a szervezők idén egy új kategóriát is hirdettek, így a kenyerek és péksütemények mellett a töltött pékáruk kategóriában is nevezhettek a gluténmentes termékek gyártói. Az idei verseny dr. Nagy István agrárminiszter védnöksége mellett indult el, a zsűri elnöke Badakné dr. Kerti Katalin egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője volt – adta hírül sajtóközleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Sok a tévhit a köztudatban a gluténérzékenységgel kapcsolatban
Sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység, minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke a díjátadó kapcsán elmondta: jelenleg is számos félinformáció, tévhit él a köztudatban a gluténérzékenységgel kapcsolatban, holott a cöliákiások által követett diéta más krónikus betegséggel élők gyógyszerszedésével egyenértékű fontossággal bír.
Míg akár még egy évtizeddel ezelőtt is komoly problémát okozott a diétához szükséges alapanyagok, élelmiszerek beszerzése, ma már jobb helyzetben vannak e betegséggel élő fogyasztók. Szabolcs Péter, a kezdeményezés elindítója, az AMUREX GM Hungary Kft. ügyvezetője, élelmiszeripari ÁTK elnök a díjátadón elmondta: rögös út vezetett addig, hogy a gyártás és a termékfejlesztés felfelé ívelő pályára kerüljön. A gluténmentes sütőipari termékek kínálata ma már nemcsak mennyiségben, hanem a termékek élvezeti értékében is sokat javult.
Szigorú követelmények az előállító üzemekben
A termékfejlesztés, az innováció ugyanakkor nem egyszerű feladat, a gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, ráadásul az ízélményt is rontja.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelezte: a NAK a múlt évben egy kiadványban foglalta össze a gluténmentes termékek gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos információkat. Annak érdekében, hogy az ágazat még eredményesebben tudjon működni, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül még az idén megalakul a gluténmentes munkacsoport, amelynek célja elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt, emellett megoldást keresni a felmerülő problémákra, kihívásokra.
A KAP forrásai támogatják a termékfejlesztést
A termékfejlesztést a Közös Agrárpolitika forrásai is támogatják. Erről dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt a díjátadón. Szavai szerint a jövő évben várhatóan 300 milliárd forintos kerettel élelmiszeripari felhívást hirdet meg a tárca, a pályázatban az innovációnak is nagy szerepe lesz.
A múlt évben elindított, s az idén második alkalommal meghirdetett verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes sütőipari termékek kínálatát, egyfajta iránytűt is kapnak arra vonatkozóan, hogy mely’ termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek.
Már a boltok polcain is
A versenyben részt vevő termékeket az október 18-i díjátadón meg is kóstolhatták a résztvevők, számos közülük azonban már a boltok polcain is elérhető, illetve hamarosan forgalomba kerül.
Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy míg korábban a nagy német gyártók jelentek meg elsőként gluténmentes termékeikkel a magyar piacon, ma már számos hazai vállalkozás is felveszi velük a versenyt, sőt meg is nyerik azt.
A szakmai együttműködés sikerét mutatja, hogy a résztvevők a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan már az első alkalommal adománygyűjtést kezdeményeztek, amely az idén is folytatódik. A versenyzők tavaly több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában kaptak meg a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintett családok.
Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára és dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, Szabolcs Péter, az AMUREX GM Kft. ügyvezetője, valamint Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke adta át.
A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai
A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:
- helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
- helyezett: Szafi Products Kft. – Kovászos vekni
- helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Teljes kiőrlésű kovászos kenyér
A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:
- helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
- helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
- helyezett: Szafi Products Kft. – Besztercei szilvás levél
A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:
- helyezett: Lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
- helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
- helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga
MAGOSZ Innovációs Különdíj:
Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér.
A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.
Címkék:
A Corteva új üzleti megközelítése javítja a gazdák ...
Jön a valódi áttörés a hazai ökológiai gazdálkodásban?
Kihívások és lehetőségek a növényvédelemben
Új AKG- és ÖKO-program, DIMOP-pályázatok
Aflatoxin szennyeződés – a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat ...
Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása
Jelentősen átalakulhat a hőmérséklet és a csapadék éven belüli ...
A pálma téliesítése lépésről lépésre
Kiderült mekkora összegre számíthatnak a gazdák a közvetlen ...
A „diómérgezés” valójában egy tremorogen mikotoxikózis