TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 79.359,96 Ft (tonna)
Napraforgómag: 181.376,88 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.408,92 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 65.682,57 Ft (tonna)
Repcemag: 202.545,37 Ft (tonna)
Full-fat szója: 191.256,69 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 606 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,79
USD: 374,26
CHF: 433,32
GBP: 485,49
Hirdetés
Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit

Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit

Hírek - 2023.10.22

A Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan idén második alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft.  A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a speciális étrendet követő, lisztérzékenységgel élők igényeire, és elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt.

Töltött pékáruk kategóriában is lehetett nevezni

Az elmúlt évben hagyományteremtő jelleggel szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét – a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódva – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungary Kft.  A kezdeményezés múlt évi sikerén felbuzdulva a szervezők idén egy új kategóriát is hirdettek, így a kenyerek és péksütemények mellett a töltött pékáruk kategóriában is nevezhettek a gluténmentes termékek gyártói.  Az idei verseny dr. Nagy István agrárminiszter védnöksége mellett indult el, a zsűri elnöke Badakné dr. Kerti Katalin egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője volt – adta hírül sajtóközleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Sok a tévhit a köztudatban a gluténérzékenységgel kapcsolatban

Sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve a lisztérzékenység, minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke a díjátadó kapcsán elmondta: jelenleg is számos félinformáció, tévhit él a köztudatban a gluténérzékenységgel kapcsolatban, holott a cöliákiások által követett diéta más krónikus betegséggel élők gyógyszerszedésével egyenértékű fontossággal bír.

Míg akár még egy évtizeddel ezelőtt is komoly problémát okozott a diétához szükséges alapanyagok, élelmiszerek beszerzése, ma már jobb helyzetben vannak e betegséggel élő fogyasztók. Szabolcs Péter, a kezdeményezés elindítója, az AMUREX GM Hungary Kft. ügyvezetője, élelmiszeripari ÁTK elnök a díjátadón elmondta: rögös út vezetett addig, hogy a gyártás és a termékfejlesztés felfelé ívelő pályára kerüljön. A gluténmentes sütőipari termékek kínálata ma már nemcsak mennyiségben, hanem a termékek élvezeti értékében is sokat javult.

Szigorú követelmények az előállító üzemekben

A termékfejlesztés, az innováció ugyanakkor nem egyszerű feladat, a gluténmentes termékeket előállító üzemeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük. A termékfejlesztés ezen a területen komoly kihívás még a tapasztalt szakemberek számára is, hiszen a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, ráadásul az ízélményt is rontja.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelezte: a NAK a múlt évben egy kiadványban foglalta össze a gluténmentes termékek gyártásával, forgalmazásával kapcsolatos információkat. Annak érdekében, hogy az ágazat még eredményesebben tudjon működni, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül még az idén megalakul a gluténmentes munkacsoport, amelynek célja elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt, emellett megoldást keresni a felmerülő problémákra, kihívásokra.

A KAP forrásai támogatják a termékfejlesztést

A termékfejlesztést a Közös Agrárpolitika forrásai is támogatják. Erről dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt a díjátadón. Szavai szerint a jövő évben várhatóan 300 milliárd forintos kerettel élelmiszeripari felhívást hirdet meg a tárca, a pályázatban az innovációnak is nagy szerepe lesz.

A múlt évben elindított, s az idén második alkalommal meghirdetett verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy a gyártók bemutassák a termékeiket, a fogyasztók pedig amellett, hogy jobban megismerhetik a gluténmentes sütőipari termékek kínálatát, egyfajta iránytűt is kapnak arra vonatkozóan, hogy mely’ termékek a legfrissebbek, legpuhábbak, legízletesebbek.

Már a boltok polcain is

A versenyben részt vevő termékeket az október 18-i díjátadón meg is kóstolhatták a résztvevők, számos közülük azonban már a boltok polcain is elérhető, illetve hamarosan forgalomba kerül.

Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy míg korábban a nagy német gyártók jelentek meg elsőként gluténmentes termékeikkel a magyar piacon, ma már számos hazai vállalkozás is felveszi velük a versenyt, sőt meg is nyerik azt.

A szakmai együttműködés sikerét mutatja, hogy a résztvevők a Magyarok Kenyere programhoz kapcsolódóan már az első alkalommal adománygyűjtést kezdeményeztek, amely az idén is folytatódik. A versenyzők tavaly több mint 1 tonna gluténmentes lisztet ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program számára, melyet liszt, kenyér és pékáru formájában kaptak meg a szükséget szenvedő, lisztérzékenységben érintett családok.

Az év gluténmentes verseny elismeréseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára és dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára, Szabolcs Péter, az AMUREX GM Kft. ügyvezetője, valamint Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke adta át.

A 2023 Gluténmentes verseny díjazottjai

A 2023 Gluténmentes Friss Kenyér verseny díjazottjai:

  1. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér
  2. helyezett: Szafi Products Kft. – Kovászos vekni
  3. helyezett: Magyar Gluténmentes Pékség Kft. – Teljes kiőrlésű kovászos    kenyér

 A 2023 Gluténmentes Töltött Péksütemény verseny díjazottjai:

  1. helyezett: Becker és M Kft. – fahéjas babka
  2. helyezett: Greenpass Kft. Free Pékség – leveles szilvás papucs
  3. helyezett: Szafi Products Kft. – Besztercei szilvás levél

 A 2023 Gluténmentes Töltetlen Péksüteménye verseny díjazottjai:

  1. helyezett: Lavina Kft. – No-no magvas szendvicsalap
  2. helyezett: Szafi Products Kft. – bécsi sajtos-tökmagvas szendvicsalap
  3. helyezett: Magyar Gluténmentés Pékség Kft. – kelt tésztás kakaós csiga

 MAGOSZ Innovációs Különdíj:

Greenpass Kft. Free Pékség – K1 kovászos kenyér. 

A versenyt támogatta a Hunorganic Kft., az Iresk Stamag Kft., Csak a Mentes.hu, valamit a Közért+ Zrt.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mind támogatási, mind szabályozási oldalon minden lehetőséget ...

Az Agrárminisztérium az uniós keretek között, sőt hazai eszköztárában is már régóta maximálisan kihasznál minden ...