TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
A Kis-Sárréten új termőhelyeken  is megjelent az aranyfürt

A Kis-Sárréten új termőhelyeken is megjelent az aranyfürt

Hírek - 2023.10.12

A Körös-Maros Nemzeti Park területein három őszirózsafaj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Közülük a legritkább az aranyfürt, amely idén a Kis-Sárréten a régiek mellett új termőhelyeken is felbukkant – adta hírül weboldalán a Körös-Maros Nemzeti Park.

Szórványosan fordul elő

Az aranynyfürt a nemzeti park több részterületén, így a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, a Kígyósi-pusztán, a Bélmegyeri Fáspusztán és a Kis-Sárréten is megtalálható, de sehol sem gyakori. Előfordulása az egész Alföldön szórványosnak mondható, nagyobb állományai a hegylábak, dombvidékek sztyepprétjein találhatók. Nálunk szikes erdei rét társulásban található, leginkább sziki kocsorddal és réti őszirózsával együtt – számol be a témáról a KMNP.

A Kis-Sárréten új termőhelyeken  is megjelent az aranyfürt

A sziki őszirózsa a szoloncsákba hajló részeket kedveli

A Kis-Sárréten az aranyfürt hagyományos előfordulási helye Mezőgyán környékén a Kis-láp, az Eperjesi-legelő, valamint a Natura 2000 hatálya alá tartozó Gyaraki-szik. Idén azonban népes állománya került elő a Csillaglaposi-legelő északi részén is. A védett réti őszirózsa, vagy pettyegetett őszirózsa liláskék virágszőnyegében üde színfoltokat alkotnak az aranyfürt sárga virágai.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban előforduló harmadik őszirózsa-faj, a sziki őszirózsa a Kis-Sárréten kifejezetten ritka, mivel elsősorban az erősen szikes, inkább szoloncsákba hajló részeket kedveli.

Megkésett réti premizsek

Az őszi pusztákon sétálva a liláskék őszirózsa-mezőkben az aranyfürt mellett sárga színfoltokat jelentenek még a réti peremizsek megkésett, virágzó példányai is. Az őszirózsafélék augusztus végén kezdenek virágozni és október végéig, néha még november elejéig is lehet találni virágzó példányokat.

Fotó: Biró István

Címkék: aranyfürt
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...