TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka

Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka

Hírek - 2023.09.25

Akár már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatunk az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szeptember 22-én, Mosonszentmiklóson, a Településfásítási Program őszi ültetési időszakának nyitóeseményén.

13 fafajból összesen 10 ezer fa az idén

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának népszerűsége töretlen az önkormányzatok körében. A januári igénylés során erre az évre 13 fafajból összesen 10 ezer fa állt rendelkezésre, amelyből tavasszal és ősszel mintegy 450 település zöldülhet. Ezzel a program indulása óta csaknem 1500 olyan település jut ingyenesen fához, amelynek lélekszáma nem éri el a 10 ezer főt. Mindez azt mutatja, hogy erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, aminek támogatásában a kormány és a szaktárca is partner.

Része az Országfásítási Programnak

Mindazonáltal a Településfásítási program nem csupán önmagában érdekes és fontos, hanem a 2019-ben elindított Országfásítási Program részeként is. A meglévő erdeink turisztikai szerepének erősítése mellett kiemelt célkitűzésünk ugyanis a fával borított területek nagyságának növelése – tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a rendelkezésre álló 10 ezer sorfából a tavaszi ültetési időszakban eddig 2 ezer találta már meg a helyét az ország 95 településén, 8 ezret pedig november végéig, december elejéig fognak kiszállítani a további 345 nyertes településnek.

Bürüs és Edelény

A program indulása óta az első és második ütemben, valamint a harmadik ütem tavaszi ültetési időszakában már 38 ezer sorfát szállított ki mind a 19 vármegyébe a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészete – sorolta a miniszter. Kifejtette, a nyertes pályázók elégedettségét mutatja, hogy a parkerdészetben 6-7 évig nevelkedő, a pályázaton elnyert konténeres csemeték mellé többször vásárolnak továbbiakat, kiegészítve a fasort, vagy cserjékkel bővítve a településfásítást. A kezdeményezés szakmaisága azáltal is mindvégig biztosított, hogy koordinátorként részt vesznek benne az Országos Erdészeti Egyesület és a helyi állami erdészeti társaságok szakemberei.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az őszi időszakra igénylő legkisebb lélekszámú település a Baranya vármegyei Bürüs, 41 lakóval, a legnagyobb pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Edelény, 9159 lakossal.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pelsőczy Csaba

Címkék: Településfásítási Program
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, ...