TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
A lakosság és a gazdálkodók biztonságát erősítik a mezőőrök

A lakosság és a gazdálkodók biztonságát erősítik a mezőőrök

Hírek - 2023.09.16

A kormány csaknem 80 millió forint többletforrást biztosít a migrációs nyomás erősödése miatt a mezőőri szolgálatok működéséhez, így a déli határ mellett tevékenykedő mezőőrök a megnövekedett feladataikat biztonságosabban láthatják el – mondta Mórahalmon, a migrációval érintett települések egyikén tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor.

Hirdetés

Mezőgazdasági vagyonvédelem

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági vagyonvédelem kiemelt szereplői a mezőőri szolgálatok, amelyek jelentősen hozzájárulnak a termőföld és a megtermelt javak védelméhez. A migrációs nyomás növekedése miatt kialakult helyzet kezelésére a tavalyi év után az Agárminisztérium az idei évben is előteremtette a déli határ mentén működő mezőőri szolgálatok megerősített működésének fedezetét.

Nyolc önkormányzat

Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy a mezőőri szolgálatok pótolhatatlan feladatokat látnak el, hiszen a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelmét, terményeik és termelőeszközeik biztonságát garantálják. Az Agrárminisztérium számára fontos feladat volt, hogy az érintett nyolc önkormányzat – Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Zákányszék, Röszke, Ruzsa és Öttömös, illetve Bácsalmás – mezei őrszolgálatai képessé váljanak a gazdálkodók, tanyán élők biztonságérzetének növelésére és tényleges védelmük ellátására, ezért az idei évben mintegy 80 millió forinttal bővítette célzottan a mezei őrszolgálatokra egyébként fordított 700 milliós keretösszeget.

Megváltozott a szolgálatok szerepe

A mezőőri szolgálatok jelentőségéről rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mezőőrök feladatai igen sokrétűek, a migráció okozta biztonsági és vagyonvédelmi kockázat mellett számolniuk kell az illegális szemétlerakókkal, a nyári és kora őszi időszakban a termények, a zöldségek és a gyümölcsök lopásának gyakorivá válásával, illetve a fűtési szezonban jellemző falopásokkal. A nyolc éve tapasztalható migrációs nyomás növekedése miatt kialakult helyzet jelentősen megváltoztatta a mezőőri szolgálatok szerepét, sőt a feladatellátást is. A mezőőrök külterületi helyismerete, tudástőkéje nem pótolható a legtöbb önkormányzat számára, a működésükhöz biztosított többletforrás jelentős segítséget jelent ezen településeknek.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: mezőőri szolgálat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

AgrárgépShow 2024 – Fókuszban az innováció és a fenntarthatóság

A KITE Zrt., mint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora több mint 50 éve elkötelezett az innovatív ...