TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
A piaci összeomlás érezhető közelségben

A piaci összeomlás érezhető közelségben

Hírek - 2023.09.15

A régiónkat sújtó gabonaválság egyre nagyobb méreteket ölt. A piac az ukrán gabona dömpingje miatt lefagyott, az árak az önköltséget sem fedező mélységekben vannak, a kiút pedig továbbra sem látható.

Hiába egyezett meg az öt érintett ország (Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Magyarország) és az EU hónapokkal ezelőtt abban, hogy az öt felsorolt országba nem kerülhet be csakis tranzitként Ukrajnából néhány szemestermény szeptember 15.-ig, ez láthatóan nem oldott meg semmit a problémákból. Az a szándék, hogy a holnap lejáró határidőt legalább december 31.-ig kitolják, már láthatjuk az előző hónapok történéseiből, hogy semmin nem fog javítani. A probléma nem most kezdődött, az EU már egy éve valódi megoldásokat ígér, ugyanakkor ennek nyoma sincs.

A termelőknek pedig vetni kell a bizonytalanra.

A súlyosbodó válság a régiónkon és a gabonánkon is túlmutat, a látszatintézkedésekkel pedig az EU egyik fő alappilére ingott meg. Az egységes piac nem csak az áruk szabad mozgását jelenti, hanem az egységes piac megvédését is magában foglalja. Azzal, hogy a régiós és az európai árak szétszakadtak, az egységes piac sem létezik többé. Pedig az EU-nak bejáratott és intézményesített piacvédelmi és piacszabályozási mechanizmusa van.

A helyzet nem csak igazságtalan, hanem tisztességtelen is. Az EU-s termelőknek számos előírást kell teljesíteni, gazdálkodásuk során környezetvédelmi, fenntarthatósági és - külön hangsúlyozandó – élelmiszerbiztonsági követelményeknek kell eleget tenniük. Ezeknek a korlátozásoknak a kisebb termésmennyiség, azonban környezetbarátabb és egészségesebb élelmiszer az eredménye. Az olcsó ukrán gabona mindezeket az eredményeket, törekvéseket, valamint a fogyasztókat veszi semmibe. Tekintettel az ukrán árutömeg méretére, ha nem történik semmi, olyan termékeknél, mint a baromfi, a tojás, a méz vagy a cukor is borítékolható a dömping megjelenése.

A jelenlegi állapot nem tartható fent. Magyarországnak hiányozni fog az exportbevétel, a gazdák tönkre mennek, a fogyasztók pedig nem tudják mit vásárolnak. Kinek éri ez meg? Kérjük a Magyar Kormány tárgyaló delegációját, hogy követeljék ki az EU-s piacvédelmi és piacszabályozási mechanizmusának működtetését.
Forrás: MOSZ, Fotó: Pixabay

Címkék: gabona, Ukrajna
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat ...

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti ...