TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Új szabályozás segítheti a víziszárnyas termelőket

Új szabályozás segítheti a víziszárnyas termelőket

Hírek - 2023.09.12

Ősszel elkészülhet az a szabályozási csomag, amely a víziszárnyas termelők és felvásárlók viszonyában megosztja a kockázatot és nagyobb biztonságot jelent majd a gazdálkodóknak – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szeptember 8-án a XXIV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál megnyitóján.

Felkerül a térképre

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kiskunfélegyházi Libafesztivál olyan identitás-képző eseménnyé vált, amely méltó arra, hogy a települést feltegye a térképre. A liba és az abból készült termékek nemzetközi szinten is megállják a helyüket, és megmutatják az ágazat teljesítményét. Kifejtette, a víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítjük, az ezekből készült termékek pedig a magyar tudást, magyar gazdák munkáját hirdetik.

Telepfejlesztésekre 14 milliárd

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy nagy kihívásokkal és nehézségekkel kellett az ágazat szereplőinek megküzdenie az elmúlt időszakban. A madárinfluenza miatt összesen 1,3 millió víziszárnyast kellett levágni. A kormány azonban nem hagyja magára a gazdálkodókat. A Vidékfejlesztési Program keretében ugyanis 14 milliárd forintot fizetett ki az agrártárca telepfejlesztésekre, és egy új állatjóléti támogatás is rendelkezésre áll a gazdálkodók terheinek csökkentésére. Hangsúlyozta, ősszel egy olyan európai uniós állatjóléti szabályozási javaslattal is szembesülhetünk, amely a víziszárnyas szektorban dolgozók számára is tartogat újításokat akár az állattartás, a vágás vagy a szállítás területén, a feladatunk pedig az, hogy ezekre a változásokra az érintetteket felkészítsük – fűzte hozzá.

Megosztani a kockázatot

Az államtitkár az ágazat szereplőinek összefogására is felhívta a figyelmet, mert így könnyebben át lehet lendülni a szektort övező akadályokon. Az agrártárca egy olyan szabályozáson dolgozik, melynek célja, hogy megossza a termelési kockázatot a termelők és a felvásárlók között, és a felvásárlás folyamatát átláthatóvá tegye az állattartó számára. Az új szabályozásnak köszönhetően olyan viszonyrendszer alakulhat ki a termelő és a vágóhíd között, amely kölcsönös bizalomra épül, így pedig még kiszámíthatóbb lesz a gazdálkodási környezet – húzta alá Feldman Zsolt.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: liba, vízimadarak, szárnyas, szabályok, víziszárnyas
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...