TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Ukrajna perre megy az exporttilalmat kiharcoló országokkal szemben

Ukrajna perre megy az exporttilalmat kiharcoló országokkal szemben

Hírek - 2023.09.08

Ukrajna kijelentette, amennyiben az Európai Unió nem vonja vissza az ukrán gabonaexport tilalmát a szeptember 15-ei, meghosszabbított dátumot követően, a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul jogorvoslatért.  

Gabonaexport korlátozás

Ez év elején a lengyel és a magyar közbenjárásnak köszönhetően sikerült elérni, hogy Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában és Szlovákiában, a piaci egyensúly érdekében, korlátozva legyen az ukrán gabonaexport.

A kiesett gazdasági útvonalak pótlására remek lehetőség volt a fekete-tengeri export biztonságát garantáló egyezmény, amelyet azonban az oroszok 2023. július elején az egyoldalú teljesítésre hivatkozva véglegesen megszüntettek. 

Infrastrukturális túlterhelés

Így az alternatív szállítási útvonalak jelentősége is felértékelődött, ami komoly túlterhelést jelent a keleti front melletti országok számára, amelyek eddig erősen támogatták a kijevi katonai erőket. Azonban a helyzet olyan megterhelést jelent ezen országok számára (például Moldova, Románia), amelyet lassan kezelhetetlenül nagy tehernek éreznek és egyre türelmetlenebbül várják az EU megoldását a problémára.

Az egyezmény megszüntetése természetesen csökkentené, elosztaná az országok közötti infrastrukturális terhet, ugyanakkor erős negatív gazdasági következményekkel bírna a helyi termelők számára. Ennek ellenére a kiszivárgott információk szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke valószínűleg a blokád megszüntetése mellett érvel majd.

Ukrajna kész perre menni

Az ügyben Tarasz Kacska, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese így fogalmazott: „Lengyelországnak teljes tisztelettel és hálával tartozunk, azonban ha szeptember 15-e után bármilyen tilalmat vezetnek be a gabonaexporttal kapcsolatban, Ukrajna Lengyelország és az EU elleni pert fog a Kereskedelmi Világszervezet elé terjeszteni.” 
A kijelentést megerősítve Igor Zhovka, Volodimir Zelenszkij elnök magas rangú segítője is hasonlóan fogalmazott: „Ha Brüsszel nem lép fel a kereskedelmi megállapodást megsértő országokkal szemben, Kijev élni fog a jogorvoslat lehetőségével” – mondta Zhovka az Interfax-Ukrajnának.

A nyilatkozatok alapján Kijev legfőbb jogi érve a gabonaexport blokádja ellen az EU és Ukrajna között 2014-ben megkötött szabad kereskedelmi megállapodás. Ennek értelmében az EU gyakorlatilag teljes vámmentességet ad az ukrán feldolgozatlan mezőgazdasági termékeknek, illetve mindkét fél számára megtiltja az exportvámok alkalmazását vagy bármilyen egyéb korlátozást.

Címkék: gabonaexport, export tilalom, Ukrajna
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Indiai futókacsa tartása: kezdők kézikönyve

Az indiai futókacsa tenyésztése izgalmas és kihívást jelentő hobbiként szolgálhat számos gazdának, ...