TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Körkörös gazdaság: Hatályba lép a fenntarthatóbb, körkörösebb és biztonságosabb akkumulátorokról szóló új törvény

Körkörös gazdaság: Hatályba lép a fenntarthatóbb, körkörösebb és biztonságosabb akkumulátorokról szóló új törvény

Hírek - 2023.08.25

A mai napon hatályba lép egy új törvény, amely biztosítja az akkumulátorok begyűjtését, újrafelhasználását és újrahasznosítását Európában – adta hírül 2023. augusztus 17-én az EU hivatalos honlapján a Környezetvédelmi Főigazgatóság (DG ENV).

Teljes életciklus-megközelítés

Az új akkumulátor-rendelet biztosítja, hogy a jövőben az akkumulátorok alacsony szénlábnyomúak legyenek, minimális káros anyagokat használjanak fel, kevesebb nyersanyagot igényeljenek az EU-n kívüli országokból, valamint Európában nagymértékben gyűjtsék össze, használják fel és hasznosítsák újra. Ez támogatni fogja a körforgásos gazdaságra való átállást, növeli a nyersanyag- és energiaellátás biztonságát, és megerősíti az EU stratégiai autonómiáját.

Az európai zöld megállapodás körkörös ambícióival összhangban az akkumulátorokról szóló rendelet az első olyan európai jogszabály, amely teljes életciklus-megközelítést alkalmaz, amelyben a beszerzést, a gyártást, a felhasználást és az újrahasznosítást egyetlen jogszabályban szabályozzák és rögzítik.

Hozzájárulnak a klímasemlegességhez 2050-ig

Az akkumulátorok kulcsfontosságú technológiát jelentenek a zöld átállás előmozdításában, a fenntartható mobilitás támogatásában, és hozzájárulnak a klímasemlegességhez 2050-ig. Ennek érdekében a rendelet 2025-től fokozatosan bevezeti a nyilatkozattételi követelményeket, a teljesítményosztályokat és az elektromos járművek szénlábnyomára vonatkozó maximális határértékeket, könnyű szállítóeszközök (például elektromos kerékpárok és robogók) és újratölthető ipari akkumulátorok.

Az akkumulátorokról szóló rendelet biztosítja, hogy az EU egységes piacán forgalomba hozott akkumulátorok csak korlátozott mennyiségű káros anyagot tartalmazhassanak, amely szükséges. Az akkumulátorokban használt veszélyes anyagokat rendszeresen felülvizsgálják. 

Újra kell hasznosítani

Az újrahasznosítás hatékonyságára, az anyagok visszanyerésére és az újrahasznosított tartalomra vonatkozó célokat fokozatosan vezetik be 2025-től. 

Minden összegyűjtött hulladékelemet újra kell hasznosítani, és magas szintű hasznosítást kell elérni, különösen az olyan kritikus nyersanyagok esetében, mint a kobalt, a lítium és a nikkel. Ez garantálja, hogy az értékes anyagokat hasznos élettartamuk végén visszanyerjék, és visszakerüljenek a gazdaságba azáltal, hogy szigorúbb célokat fogadnak el az újrahasznosítás hatékonyságára és az anyagok visszanyerésére vonatkozóan idővel.

2027-től a fogyasztók az elektronikai termékeikben lévő hordozható akkumulátorokat az életciklusuk bármely szakaszában kivehetik és kicserélhetik. Ez meghosszabbítja e termékek élettartamát a végső ártalmatlanításuk előtt, ösztönzi az újrahasználatot, és hozzájárul a fogyasztás utáni hulladékok csökkentéséhez.

QR-kód

Annak érdekében, hogy a fogyasztók tájékozott döntést hozhassanak arról, hogy melyik akkumulátort vásárolják meg, a legfontosabb adatokat a címkén tüntetik fel. A QR-kód hozzáférést biztosít az egyes akkumulátorokról részletes információkat tartalmazó digitális útlevélhez, amely segíti a fogyasztókat és különösen az értéklánc mentén dolgozó szakembereket az akkumulátorok körkörös gazdaságának megvalósításában.

Az új törvény átvilágítási kötelezettségei értelmében a vállalatoknak azonosítaniuk, meg kell előzniük és kezelniük kell az akkumulátoraikban található nyersanyagok, például lítium, kobalt, nikkel és természetes grafit beszerzésével, feldolgozásával és kereskedelmével kapcsolatos társadalmi és környezeti kockázatokat. Az akkumulátorok iránti kereslet várható jelentős növekedése az EU-ban nem járulhat hozzá az ilyen környezeti és társadalmi kockázatok növekedéséhez.

Következő lépések

A munka ezentúl a tagállami jogalkalmazásra, valamint a részletesebb szabályokat biztosító másodlagos jogszabályok (végrehajtási és felhatalmazáson alapuló jogi aktusok) módosítására összpontosít.

Háttér

2006 óta az akkumulátorokat és a hulladékelemeket uniós szinten az akkumulátorokról szóló irányelv szabályozza . A Bizottság  az irányelv 2020 decemberi felülvizsgálatát javasolta  az új társadalmi-gazdasági feltételek, a technológiai fejlődés, a piacok és az akkumulátorhasználat miatt.

Az akkumulátorok iránti kereslet gyorsan növekszik. A tervek szerint 2030-ra globálisan 14-szeresére nő, és ennek a keresletnek 17%-át az EU fedezheti. Ennek hátterében leginkább a közlekedés villamosítása áll. Az akkumulátorok iránti kereslet ilyen exponenciális növekedése a nyersanyagok iránti kereslet egyenértékű növekedéséhez vezet, ezért minimálisra kell csökkenteni azok környezeti hatását.

A Bizottság 2017-ben elindította az Európai Akkumulátorszövetséget, hogy innovatív, fenntartható és globálisan versenyképes akkumulátor-értékláncot építsen ki Európában, és biztosítsa a közlekedési és energiaágazat szén-dioxid-mentesítéséhez szükséges akkumulátorokkal való ellátást.


Fotó: GettyImages/Petmal

Címkék: akkumulátor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntartható állatjólét

Több, jobb minőségi termék, új kutatásoknak köszönhetően. A fenntarthatóság összetett rendszer, amelyet a ...