TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Bordeaux-i szőlőirtás – 6000 euróért hektáronként

Bordeaux-i szőlőirtás – 6000 euróért hektáronként

Hírek - 2023.08.23

A francia kormány 6000 euró kártérítést fizet hektáronként azoknak a szőlőtermelőknek, akik kivágják ültetvényeiket. A tekintélyes bordeaux-i szőlőtermő régió borászai több ezer hektár szőlőültetvényt terveznek kiirtani, tekintettel a drasztikus keresletcsökkenésre az „istenek nektárjaként” is emlegetett bordeaux-i vörösbor iránt. Megdöbbentő, hiszen a közvélemény számára még napjainkban is ez a vörösborfajta az egyik zászlóshajója a francia bortermelésnek. A valóság azonban az, hogy mára a megváltozott fogyasztói szokások, a globális felmelegedés és a csökkenő kínai export megtépázta a franciák ékszerének hírét.  

A vörösborfogyasztás jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben, mivel a francia fogyasztók más, frissítőbb, divatosabb italok, például a sörök felé fordultak. Míg a csúcskategóriás bordeaux-i palackok, így például a Grand cru, még mindig könnyen találnak vásárlóra, addig a belépőszintű tömegvörösborok iránti kereslet csökken. Ez a folyamat jelenleg ott tart, hogy sok borász számára jobb megoldás a szőlőültetvények feldarabolása és a kompenzáció megszerzése, mint a bortermelés folytatása.

A francia kormány azt tervezi, hogy több millió euróval támogatja a borászok szőlőirtását, ezt a folyamatot a köznyelv egyszerűen csak „kiásásnak” nevezi. Az intézkedés célja a termelés csökkentése és a termőterület felszabadítása, ezzel együtt lehetőséget kíván biztosítani más kultúrnövények termesztéséhez is. A tervek szerint a program idén ősszel veszi kezdetét, és a kártérítés kifizetése már az év végére várható. Ezzel párhuzamosan, szintén a program részeként, a már elkészült és eladatlan borokat ipari alkohollá, így parfümök vagy kézfertőtlenítők alapanyagává alakítják át. 

Sajnos mi sem bizonyítja jobban az intézkedés létjogosultságát, mint az, hogy előzetesen csaknem 1000 regisztráló termelő jelezte szándékát a részvételre. Talán némi reményre adhat okot, hogy az eddig benyújtott kérelmek hivatalos adatai szerint egyelőre a pályázók csupán egyharmada kívánja az összes dűlőjét kiirtani és teljesen felhagyni a borászattal. A többség, bízva a szebb jövőben, igyekszik megtartani az állományt, és csupán a termőterület és a termés mennyiségét csökkenteni, emellett pedig kifejezetten a minőségi borkészítésre koncentrálna, hiszen a magas árú, prémiumkategóriás bordeaux-i vörösborok piaca jelenleg változatlan. 

A bordeaux-i és a bordeaux-i supérieur borászok szakszervezetének elnöke, a helyi Stéphane Gaberd szerint is, aki 40 hektáros területen gazdálkodik és ebből 10 hektárt kényszerül kiirtani, az egyetlen út a termeléscsökkentés ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak az eladások drámai visszaeséséhez. A túltermelés, amit ő szívesebben nevez „alulfogyasztásnak”, azt eredményezi, hogy a borászoknak rendkívül alacsony áron kell eladniuk borukat. Így fordulhat elő az, hogy a felső kategóriás bordóiféléket olykor 2 euróért lehet kapni a szupermarketekben, márpedig az ilyen alacsony ár csupán „értékvesztéshez és imázsvesztéshez” vezet – fogalmazott Gaberd.

Címkék: borászat, vörösbor, bordeauxi, szőlő irtás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad eper 2024 - Friss országos lista, 32 helyszínnel

Ahogyan idén berobbant a tavasz, úgy kezdtek el sűrűn virágozni az eperpalánták. A kedvező időjárásnak köszönhetően ...