TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Fiatalításra  és megújulásra van szükség az agráriumban

Fiatalításra és megújulásra van szükség az agráriumban

Hírek - 2023.08.22

Fiatal gazda támogatás, piacok létrehozása, tangazdaságok támogatása - ilyen célokat tűzött ki a kormány a következő időszakra, erről beszélt Nagy István agrárminiszter egy fórumon, Hajdúböszörményben.   

Nagy István agrárminiszter, a MBH Bank Agrárcentrum Kelet-magyarországi Agrárfórumán és egyben a hajdúböszörményi traktorhúzó verseny megnyitóján  ismertette azokat az új támogatási programokat, melyekkel a kormány a következő időszakban segíteni kívánja a gazdákat. A Széchenyi-szakképző iskolában tartott beszédében beszélt arról, milyen kihívások érték az országot, hogyan nehezítette meg az életet a covid, a háború, az energiaválság. Hangsúlyozta, hogy új válaszokra van szükség, és változtatni kell a berögzült módszereken. 

Beszédében szót ejtett arról, milyen nehézségeket okoz az ukrán termékek érkezése az Európai Unióba, és arról, hogy a belső piacok védelme, a háborús szolidarítás hozta azt, hogy az ukrán, korábban nem az Európai Unió területére szánt termékei vámmentesen kerülnek be, melynek következtében teljesen felborulhat a megszokott egyensúly. Szó esett az ukrán mézről, és arról, hogy azt a piaci ár alatt 40-60 százalékkal kínálják, így a magyar méhészek nehéz helyzetbe kerülnek. A beszédből az is kiderült, hogy míg itthon 20 ezer méhész van, Ukrajnában 720 ezer. 

És bár úgy tűnhet, jelenleg ez csak a méhészek problémája, ez egyáltalán nincs így, ugyanis hasonló a helyzet azokkal a termékekkel, amelyeket exportra szánnak, mint a tojás vagy a csirkehús.  Beszédében hangsúlyozta, hogy az ukrán termékek milyen nehézségeket okoznak az ágazat számára.  „Ez egész európai belső piacnak az volna az érdeke, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek  eljussanak a hagyományos piacaikra. Ezért azt kell támogatnunk, hogyan tudjuk kivezetni őket, minél távolabb az európai uniós piacoktól, az északi, szabad tengeri kikötőkhöz. Ennek révén eljuthatnak a saját piacaikra. Szerencsések vagyunk, mert kétszer annyit termelünk, mint amennyire szükségünk van. Magyarország mezőgazdasága 20 millió ember ellátására képes.” - emelte ki a miniszter. A felszólalásból az is kiderült, hogy szeptember 15-ig védi a gazdákat és piacokat a vámszabályozás, mert addig van lehetőség a tiltásra. Az Európai Unió ezt nem tervezi meghosszabbítani. Nagy István agrárminiszter ezért arra utasította az agrárattasékat szerte a világon, hogy értékesítsék a magyar búzát és mézet. 

Támogatások kicsiknek, fiataloknak

A miniszter büszkén jelentette be, hogy az Európai Uniós források esetén a nemzeti társfinanszírozás mértékét, a maximálisra, 80 százalékra emeli. Így háromszor több forrás fog jutni mezőgazdasági beruházásokra mint a korábbi két évben.  Most 100 euróból 80-at a magyar kormány tesz hozzá a támogatáshoz. “Ezzel 2030 ra ledolgozzuk az összes olyan hátrányunkat, amit le kell, mert ha nem leszünk versenyképesek, akkor nem leszünk képesek olyan versenyeket megnyerni, amire nagy szükségünk van az elkövetkező időben.” Az elmúlt 2 évhez képest 1.100 milliárd forintot tett hozzá a kormány a támogatások mértékéhez. 

Az új agrártámogatási rendszerben kis- és közepes üzemméretre fókuszálnak, a gazdaságok számára bevezették az újraelosztási forrást. Az egyes pillérek első 10 hektárnál 80 euróval többet kaphatnak a termelők, 150 hektárig 40 euróval többet, de az alaptámogatást mindenki megkapja. „A kicsiknek a duplája jár majd. “ -hangsúlyozta a miniszter. A fiatal gazda támogatás 10 százalékról 15 százalékra kerül, ezzel is segítve, hogy generációváltás jöhessen létre. 

A vidékfejlesztési programon keresztül, beruházás támogatási csomagot dolgoztak ki, mely, két részből áll: mezőgazdasági kisüzemek, és vásárterek támogatása kerül a fókuszba .„Az új támogatások a kicsiknek kedveznek, őket szeretnék versenybe hozni.” - mondta el.  100 millió forintot kaptak piacfejlesztésre az önkormányzatok, a mezőgazdasági kisüzemek támogatásokra a legkisebbeknek 15 ezer euró jut majd, önrész nélkül. A cél az, hogy az önrészt is megtudják majd termelni, versenyképes méretűvé fejlődve. A programok  2024 második félévében indulnak el, és mintegy 30 milliárd forintot különítettek el erre a célra. . 

A kormány nem titkolt szándéka a fiatalítás, ugyanis a gazdálkodók 30 százaléka 65 évnél idősebb, ezért 10 százalékponttal emelt többletintenzítást kapnak a fiatal gazdák. Ennek keretében 2023 augusztusáig 71 milliárd forintot ítéltek meg 2400 fiatal számára. 18-40 év közötti szakembereknek  40.000 ezer euró támogatást ítéltek meg, ennek keretében 1275 fiatal gazda 16 milliárd forintot kapott. Az új ciklusban új lehetőségek várhatóak - derült ki, a fiatal gazda támogatás marad, és emelett beruházási támogatásokkal is segítik a gazdálkodókat. A többlet intenzitás 15 százalékra nő, 40-100.000 euró közti átalány jellegű támogatás fog járni azoknak, akik gazdaságot adnak és vesznek át. A bemutató üzemek fejlesztése szeptember 1-től indul el, 15 milliárd forintot különítettek el rá. A pályázók köre érinti a szakképző iskolákat, a bemutató üzemeket, a tangazdaságokat. Az új támogatás célja, hogy a termelők megismerjék az új technológiákat ezzel is segítve a sikeres termelést. „Le kell számolni a sztererotípiával, hogy a mezőgazdaság a sáros csizma és a villa, és ezt be is kell tudni mutatnunk.” - mutatott rá a miniszter. Nagy István  azzal zárta beszédét, hogy célja az, hogy a magyar gazdák a társadalom legsikeresebb tagjai legyenek. 

Címkék: fiatal gazda, nagy istván
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...