TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Kedvező kilátásokkal kezdi meg a dohánybetakarítási szezont a Continental Dohányipari Csoport

Kedvező kilátásokkal kezdi meg a dohánybetakarítási szezont a Continental Dohányipari Csoport

Hírek - 2023.08.22

Eredményes palántanevelési- és ültetési szezont tudhat maga mögött 1 005 hektárnyi szerződött termőterületén a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. A betakarítási időszak hasonlóan sikeresnek bizonyulhat, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége, a kedvező időjárási viszonyok és a felvásárlási alapár társaság által eszközölt, 50 százalékos emelése is előjelez – adta hírül honlapján a Continental Dohányipari Zrt.

Kedvezőbb idei szezonkezdet

A több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése, a hazai dohánypiacon egyedülálló módon, vertikálisan integrált, azaz a dohánnyal kapcsolatos munkálatok teljes spektrumát lefedi, a dohánytermesztéstől kezdve, a dohánytermékek gyártásán át az értékesítésig. A DOFER Dohányfermentáló Zrt. a csoport dohánytermesztésért felelős tagja szerződi le és vásárolja fel a magyar dohánytermés közel egyharmadát.

A 2022-es, a száraz időjárás és az energiapiaci krízis által is nehezített év után az idei szezont kedvezőbb előjelekkel kezdte meg a DOFER: az év elején a tavalyinál közel 8 százalékkal nagyobb, összesen 1 005 hektárnyi, elsősorban a Nyírségben található területre vonatkozóan kötött szerződést a termelőkkel, amelyet a felvásárlási alapár 50 százalékos emelése is jelentősen elősegített. A területek nagy részén mesterséges szárítású Virginia dohányt termeszt és termeltet a társaság, sajnos a természetes szárítású Burley dohány szerződött területe egyre csökken. Ennek oka a még nagyobb élőmunka-szükséglet.

A dohánytermesztésről

A dohánytermesztés egyik meghatározó technológiai művelete a palántanevelés, amelyet ma már hidrokultúrás módszerrel végeznek a termelők – ennek során a növények a talaj helyett mesterséges közegben növekednek és tápanyaggal dúsított víz táplálja azokat. A március elejétől május végéig tartó palántanevelési időszakban a szakszerű tápanyagellátási- és növényvédelemi technológiának köszönhetően a termelők többször megnyírt, homogén fejlettségű, edzett és egészséges palántákat ültetnek ki a területekre.

A március elején megkezdett palántaültetés- és az azt követő hónapok nevelési, gondozási munkálatai szintén eredményesen zárultak. A hőmérséklet és a csapadékmennyiség ugyanis a kezdeti, hidegebb időszakot követően ideálisnak bizonyult a növények fejlődése szempontjából, így azok az időszak végére megfelelő fejlettséget értek el. Mindezen tényezők produktív betakarítási időszakkal, illetve átlag feletti terméseredménnyel kecsegtetnek.

A termelői hangulat pozitív

„Úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy az idei termésmennyiség felülmúlja a tavalyi év eredményét. Ahogy az lenni szokott, az időjárás, mint külső tényező közbeszólhat, de a termelői hangulat egyértelműen pozitív, amelyet az ültetvények jelenlegi fejlettsége mellett az olyan piaci adottságok is támogatnak, mint a kötelező felvásárlás intézménye, illetve a felvásárlási alapár 50 százalékos megemelése, amelyet év elején hajtottunk végre” – mondta el Füzi Csaba, a sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

Címkék: dohány, dohánytermesztés, dohányipar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...