TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Brazil baromfihús-import – a madárinfluenza-járvány miatt azonnali EU-s intézkedésekre van szükség

Brazil baromfihús-import – a madárinfluenza-járvány miatt azonnali EU-s intézkedésekre van szükség

Hírek - 2023.08.09

Tombol a madárinfluenza-járvány Brazíliában, a fertőzés már elérte az ország legnagyobb baromfitermelő régióit is. Brazília a világ legnagyobb baromfiexportőre, ahonnan évente több százezer tonna hús érkezik az Európai Unióba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács szerint haladéktalan, uniós szintű intézkedésekre van szükség, mivel akár egyetlen fertőzött húsáru is óriási kockázatot jelenthet az EU termelőire nézve, akik eddig is komoly küzdelmet folytattak a járvánnyal szemben – áll a NAK sajtóközleményében.

Aggasztó a helyzet Brazíliában, a világ egyik legnagyobb baromfihús-exportőrét is utolérte a madárinfluenza-járvány. A dél-amerikai országban nemrég a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 típusát azonosították háziasított madarakban. Japán azonnali embargót rendelt el a június végi esetet követően, melyet egy háztáji gazdaságban, Serra településen Espírito Santo tartományban mutattak ki. A brazilok egyelőre vitatják a lépést, mivel szerintük a japán hatóságok döntése nincs összhangban az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) iránymutatásaival, amelyek csak a kereskedelmi termelésben bejelentett esetekben alkalmazandók. Ugyanakkor tény, hogy a brazil minisztérium szerint országszerte mintegy ötven magas patogenitású esetet azonosítottak (Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Santa Catarina és São Paulo államokban), ám ezek – az állítás szerint – kizárólag vadmadár esetek.

Mivel a dél-amerikai államban eddig nem történt hivatalos bejelentés e betegségről, így nem is rendelkezik úgynevezett regionalizációs megállapodásokkal sem.

A regionalizációs megállapodás lényege, hogy a járvánnyal érintett ország mindazon régióiból tovább folytathatja az exporttevékenységét, amelyekben nem jelent meg a fertőzés, vagy a járványt már felszámolták. Ez az eljárás azonban jogszerűen csak a járvány felszámolását követő időszakban folytatható le, ami az akkreditációs folyamatokkal együtt hónapokra, sőt akár évekre is megakaszthatja a brazil baromfihúsexportot.

Az ilyen típusú kereskedelmi/állategészségügyi megállapodásoknak komoly jelentősége van, hiszen járvány esetén nem az ország teljes területére vonatkoznak a korlátozások, hanem a kitöréssel érintett területeire. Ez egyben azt is jelenti, ha kereskedelmi célú baromfitartásban azonosítják a madárinfluenza a vírusát, a teljes brazil export meghiúsul.

Japánnal ellentétben az Európai Bizottság egyelőre nem tett lépéseket az import korlátozásával kapcsolatban. A helyzet ugyanakkor azonnali európai uniós szintű intézkedést követel, haladéktalanul lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzött brazil hús ne kerülhessen be az EU piacára.

A fertőzött területről származó élelmiszer ugyanis nemcsak az uniós szabályok be nem tartása miatt tisztességtelen a hazai és uniós termelőkkel szemben, de folyamatos fertőzésveszélyt jelent, ezáltal veszélyeztetve a termelésbiztonságot.

Brazília 2022-ben közel 4,5 millió tonna baromfihúst adott el külföldre, ebből az Európai Unió mintegy 200-250 ezer tonnát vásárolt meg.
Forrás: NAK

Címkék: madárinfluenza
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.