TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Martonvásári őszi vetésű növények szállítási akciója, AGRÁRUNIÓ kuponnal

Martonvásári őszi vetésű növények szállítási akciója, AGRÁRUNIÓ kuponnal

Hírek - 2023.08.04

Kérje az AGRÁRUNIÓ ingyenes tiszteletpéldányát, és a benne található akciós kuponnal rendelje meg őszi vetőmagját Martonvásárról!

Profitbiztos őszibúza a kalászos jövő kulcsa

A területalapú támogatás teljes összegére való jogosultság megszerzésének fontos új eleme az agrár-ökológiai programrész teljesítése, amihez a gazdálkodók nagy része már 1 pontot a vetőmagválasztással teljesíthet. A martonvásári búzavetőmag segít a gazdának, hogy megfeleljenek az új támogatási rendszer feltételeinek. Azon termelők, akik az AÖP programban vállalták talaj kondicionálók használatát, ők a martonvásári vetőmaggal a mag felületén ezt már teljesítik a fajta/nemesítőház választáskor, ami ebben az esetben biztos 1 pontot jelent.

Az AÖP alapvető célja nem a termésmennyiség növelése, hanem bizonyos környezeti és ökológiai előnyök biztosítása, többek között a termőtalaj állapotának javítása. Éppen ezért fontos, olyan őszi kalászost választani a hazai fajtaszortimentből, ami biztos termést eredményez, stabil minőséggel párosítva.

A martonvásári nemesítés leújabb kalászosa az MV SEUSO őszibúza, ami bőtermő, korai malmi búza. Potenciális termőképessége 9-10 t/ha. Kedvező agronómiai tulajdonságai, intenzív tápanyaghasznosító képessége gyorsan a legnépszerűbb búzafajták közé emelheti. Az nagy érdeklődés alapján 2023 sztárja is lehet, hiszen a vetőmag előállítások során minden megrendelés teljesíthető, a felszaporítások kiválóan sikerültek.

Martonvásári őszi vetésű növények szállítási akciója, AGRÁRUNIÓ kuponnal

A gondos vetőmag választás a sikeres termés kulcsa.  „Nyereségnek tartom továbbá azon meggyőződést, melyre jöttünk, hogy vetőmagunkra nagyobb figyelmet kell fordítanunk, mint az eddig tettük.” A gondolat Kenessey Kálmántól ered - aki az 1873-as rozsdajárványt követően a búzanemesítés felkarolásáért tevékenykedett - jól példázza, hogy már eleink is felismerték az okszerű vetőmag használat jelentőségét.

Mai megközelítésben: a fajtákban rejlő genetikai potenciál kiaknázása a fémzárolt vetőmag használatával valósítható meg, melynek sokat emlegetett és nem vitatott előnyei:

  • ellenőrzött, szabvány szerinti; garantált minőség, mely az eladó és vevő egyidejű biztonságát szavatolja
  • magas színvonalú személyi és tárgyi feltételek a szántóföldön és a tisztítóüzemben egyaránt,
  • a minőségi árutermesztés és a nyomon követhetőség alapja
  • a nemesítés legújabb eredményeit és a fajtaváltás lehetőségét kínálja

Jóllehet, az elmúlt években a felújítási arány javult - egyaránt köszönhetően a bölcs termelői belátásnak és a vetőmag szakma szereplőinek -, továbbra is közös feladat és felelősség a fémzárolt vetőmag használat melletti érvelés. Ha lankad a termelői érdeklődés a fémzárolt vetőmag iránt, akkor sérül a vetőmag szaporítás és forgalmazás rendszere, mely negatívan hat vissza a nemesítésre; a biológiai alapok fenntartására és megújuló biztosítására. A termelők korszerű fajtákkal, vetőmaggal történő ellátásának megrendülése a termelés biztonságát veszélyeztetné.

Ez különösen fontos napjainkban, mert jóllehet; a magas terményárak a magasabb vetőmag árakat vetítik előre, de a vetőmag használat mellőzése veszélyezteti a többi befektetett input anyag és energia megtérülésének hatékonyságát, végső soron a termelés eredményességét. Fontos, hogy hogy időben érjen el az üzenet a vetőmag előállítókhoz: a magas biológiai értéket képviselő készleteiket ne terményként, hanem vetőmagként értékesítsék. Az árutermelők ehhez vetőmagigényük mielőbbi lekötésével tudnak hozzájárulni.

Egy körültekintő termelő, például egy jó hazai kalászos fajta megválasztásával, ami a neki jutó erőforrásokat maximális hatékonysággal képes termésében realizálni, még többet tud nyerni. A martonvásári vetőmagok feldolgozása során a 48/2004. - IV. 21A szántóföldi növényfajok vetőmagjainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló FVM rendelet szerint, minden vizsgálati szempontnak megfelelnek idén is vetőmagjaink. Hiszen a kiváló minőségű, fémzárolt vetőmag használata azt garantálja, hogy biztosan azt a minőségű és jó eséllyel azt a mennyiségű terményt aratja le a gazda, amit betervezett.

Záró gondolatként hívjuk ismét segítségül a régieket! a Magyar Mezőgazdák Szövetkezete 1931. évi vetőmag árjegyzékének előszavában ezt olvashatjuk: „Régi tapasztalás, melyre t. Gazdatársaink figyelmét ismételten felhívjuk, melyet azonban nem lehet eléggé gyakran hangsúlyozni, hogy a termés eredménye elsősorban a jó vetőmagon fordul meg.  A vetőmag jellegzetesen bizalmi cikk. A rossz vetőmag nemcsak gyenge termést, esetleg értékesíthetetlen minőséget, hanem elfecsérelt munkát s az állótőkének rossz kamatozását is jelenti.”

Az AgrárUnió ingyenes tiszteletpéldányát az akciós Martonvásári vetőmagkuponnal kérje az info@agrarunio.hu e-mailcímen! Az üzenetben kérjük, adja meg nevét, pontos címét irányítószámmal, telefonszámát is.

Martonvásári őszi vetésű növények szállítási akciója, AGRÁRUNIÓ kuponnal

Címkék: őszibúza, kalászos, vetőmag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...