TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
Nem a mikróban van a helyük!

Nem a mikróban van a helyük!

Hírek - 2023.07.23

Közhely, de mindennapjainkban folyamatosan rohanunk és ehhez igazítjuk étkezési szokásainkat is. A mikróhullámú sütő segít számunkra, hogy gyorsan ebéd készüljön, de van pár alapanyag, amelyet kerüljünk a használatakor.

Főtt tojás

Teljesen mindegy, hogy héjjal vagy héj nélkül, a főtt tojás belsejében lévő nedvesség akkora gőzt képez, hogy a tojás felrobbanhat. A tojás ráadásul jellemzően csak akkor robban fel, ha már kivetted: ez eléggé veszélyes, hiszen a kellemetlen szagok mellett megégetheted a kezed vagy a szád belsejét is, amellett, hogy a falakra is kerülhet egy nem kívánt “kortárs alkotás”.

Chili paprika

Ha úgy döntesz, hogy grillezett chili paprikát készítesz, akkor jó, ha tisztában vagy vele, hogy a folyamat során nagy mennyiségű kapszaicin szabadul fel. Ez az a vegyületet, amelytől a paprika csíp. Amikor kinyitod a mikrohullámú sütőt, akkor a levegőbe szabadul, ami irritálhatja a torkod és a szemed. Mondanunk sem kell, hogy mindez a kellemetlenség mellett elég veszélyes is lehet.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek saját nedvességükben megfőnek, ezért mikrózás előtt folyó vízben jól meg kell mosni őket és egy jól lezárt, mikrózható dobozban a készülékbe tenni. Ellenkező esetben szikra képződhet belül és a készülék akár ki is gyulladhat. Hogy mitől? A föld – amelyben a zöldségek teremnek – tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek a mikrohullámok hatására égni, szikrázni kezdhetnek. Ez a reakció pedig akár teljesen tönkreteheti nem csak az ételed, de a mikródat is.

Rizs

Az angol Food Standards Agency ajánlása alapján rizst ne melegítsünk mikróban, mert tartalmazhat olyan baktérium spórákat, amelyek ételmérgezést okozhatnak abban az esetben ha a rizst nem melegítjük át alaposan és megfelelően. Ha nem fogyasztjuk el azonnal a főtt rizst, egy órán belül hűtsük le és maximum egy napig tároljuk hűtőben.

 
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Címkék: élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati ...

Csaknem 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű ...