TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Nem a mikróban van a helyük!

Nem a mikróban van a helyük!

Hírek - 2023.07.23

Közhely, de mindennapjainkban folyamatosan rohanunk és ehhez igazítjuk étkezési szokásainkat is. A mikróhullámú sütő segít számunkra, hogy gyorsan ebéd készüljön, de van pár alapanyag, amelyet kerüljünk a használatakor.

Főtt tojás

Teljesen mindegy, hogy héjjal vagy héj nélkül, a főtt tojás belsejében lévő nedvesség akkora gőzt képez, hogy a tojás felrobbanhat. A tojás ráadásul jellemzően csak akkor robban fel, ha már kivetted: ez eléggé veszélyes, hiszen a kellemetlen szagok mellett megégetheted a kezed vagy a szád belsejét is, amellett, hogy a falakra is kerülhet egy nem kívánt “kortárs alkotás”.

Chili paprika

Ha úgy döntesz, hogy grillezett chili paprikát készítesz, akkor jó, ha tisztában vagy vele, hogy a folyamat során nagy mennyiségű kapszaicin szabadul fel. Ez az a vegyületet, amelytől a paprika csíp. Amikor kinyitod a mikrohullámú sütőt, akkor a levegőbe szabadul, ami irritálhatja a torkod és a szemed. Mondanunk sem kell, hogy mindez a kellemetlenség mellett elég veszélyes is lehet.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek saját nedvességükben megfőnek, ezért mikrózás előtt folyó vízben jól meg kell mosni őket és egy jól lezárt, mikrózható dobozban a készülékbe tenni. Ellenkező esetben szikra képződhet belül és a készülék akár ki is gyulladhat. Hogy mitől? A föld – amelyben a zöldségek teremnek – tele van olyan ásványi anyagokkal, amelyek a mikrohullámok hatására égni, szikrázni kezdhetnek. Ez a reakció pedig akár teljesen tönkreteheti nem csak az ételed, de a mikródat is.

Rizs

Az angol Food Standards Agency ajánlása alapján rizst ne melegítsünk mikróban, mert tartalmazhat olyan baktérium spórákat, amelyek ételmérgezést okozhatnak abban az esetben ha a rizst nem melegítjük át alaposan és megfelelően. Ha nem fogyasztjuk el azonnal a főtt rizst, egy órán belül hűtsük le és maximum egy napig tároljuk hűtőben.

 
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Címkék: élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukoricabarkó kártétele és annak megelőzése

A felszívódó rovarölő csávázószerek megjelenéséig a monokultúrában termesztett kukorica egyik fontos kelés utáni ...