A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Szisztémás szerzett rezisztencia (SAR) FitoHorm termékek használatával

Hírek - 2016.04.18

Komplex megoldás tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi megoldásokra.Lombon keresztül gyorsan felszívódik.Segíti a növények saját védekező mechanizmusának beindulását a gombás betegségek ellen.Csökkentett vegyszer felhasználást tesz lehetővé.Nem minősül növényvédő szernek.

Szisztémás szerzett rezisztencia (SAR) FitoHorm termékek használatával


A FitoHorm Turbo Foszfor és a FitoHorm Turbo Makro megoldást kínál a tápanyag-utánpótlásban és a gombás megbetegedések elleni hatékony védelemben egyaránt. Olyan gyorsan ható műtrágyaoldat, amely a kiemelkedően magas foszfortartalma mellett nitrogént és káliumot is tartalmaz. A termék felhasználható szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban is, bármilyen fejlődési szakaszban. Hatóanyag formája a növények belső védelmi rendszerét aktivizálja, ezzel a növény saját maga kezd védekezni a gombás fertőzések ellen. A FitoHorm Turbo Foszfor és a FitoHorm Turbo Makro használata során a növényekben beindul egy belső, természetes ellenanyag-képződés, ami gátolja a fitoftóra, peronoszpóra, sclerotinia és pythium növekedését.

A Fitohormfoszfit forma

A foszfor olyan egyedülálló formáját tartalmazza, amely gyorsan felszívódik és szállítódik a növényben. A legtöbb „szisztemikus” szerrel ellentétben a Fitohormfoszfit formája nemcsak a hajtáscsúcsok felé, de a gyökerekbe és a termésbe is áramlik, ott is segít kifejteni speciális védőhatását. A foszfitforma lombon és gyökéren keresztül is könnyen bejut a növénybe.

Beindítja a növények védekező mechanizmusát

A foszfit speciális hatásának köszönhetően a növényekben beindítja a „fitoalexinek és PR fehérjék” termelődését. A növényélettan már régóta ismer olyan, a növények által termelt specifikus vegyületeket, melyek gombás fertőzések és környezeti stresszek esetén a növények védekezési reakciójaként termelődnek, és alapesetben az egészséges növényekben nincsenek jelen. A növények gombás betegségekkel szembeni rezisztenciájának egyik oka a fitoalexineknek nevezett vegyületek fokozott jelenléte és az általuk kifejtett hatás. Gombás fertőzések esetén a növényekben nagymértékű fitoalexin termelés indul meg, mivel azok meggátolják a gombák növekedését. A FitoHorm Turbo Foszfor és FitoHorm Turbo Makro elősegíti ezeknek a vegyületeknek a termelődését, ezzel felgyorsítva a természetes növényi immunrendszer reagálását a gombás fertőzésekre.

Sok termelő célozta meg a csökkentett növényvédő szer felhasználást, vagy a vegyszermentes termék-előállítást, mellyel nemcsak biztonságosabb, a fogyasztóra nézve egészségesebb terméket tud piacra vinni, de magasabb árkategóriában is tudja értékesíteni áruját. Több kertészeti növénykultúrában is alacsony a fellépő gombabetegségek ellen engedélyezett növényvédő szerek száma. Gyakran okoz gondot, hogy a felhasználható növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje hosszabb, mint a szedések gyakorisága. A FitoHorm Turbo Foszfor és FitoHorm Turbo Makro olyan műtrágya oldat, amely speciális hatásmechanizmusa révén ezekre a gyakorlati problémákra is megoldást kínál. Kitűnő gombafejlődést gátló hatása, hatékony tápanyag összetétele, kedvező ára és hektárköltsége miatt minden termelőnek ajánljuk. A FitoHorm Turbo Foszfor és FitoHorm Turbo Makro felhasználható az integrált növénytermesztésben is.

Lombon és gyökéren keresztül is gyorsan hat

A foszfit hatóanyagformáknak köszönhetően a tápanyagok a lombon keresztül gyorsan bejutnak a növénybe és onnan eljutnak a növény minden részébe. Ez segíti a többi tápelem levélen keresztüli bejutását is. Ezzel lehetővé teszi a tápanyagok gyors, azonnali hatását és a fitoalexinek gyors termelődését egyaránt.

Felhasználási javaslat

Minden növényi kultúrában 3 liter/ha a javasolt kijuttatási dózis. Gombás betegségek fertőzésre hajlamosító körülmények között a kezeléseket 10-14 naponta javasolt megismételni.


Címkék: