TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A precíziós nemesítés segíthet a klímaváltozás káros hatásainak enyhítésében

A precíziós nemesítés segíthet a klímaváltozás káros hatásainak enyhítésében

Hírek - 2023.07.10

A mezőgazdaságra váró kihívások enyhítésére az egyik lehetőség a precíziós nemesítés, amely olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető, áll a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

A Vetőmag Szövetség az Európai Unió NGT-t szabályozó jogalkotási folyamatához kapcsolódóan megtárgyalta a precíziós nemesítés kérdéskörét, és figyelembe véve a tudományos, gazdasági, élelmezési és vetőmagágazati vonatkozásait, az alábbi állásfoglalást fogadta el: a precíziós nemesítés olyan innovatív eljárás, melynek során kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a kutatók, ezáltal a növénynemesítési eljárás évekkel lerövidíthető. Az egyre jelentősebb klímaváltozás és a minél kisebb növényvédőszer-felhasználás követelményei miatt a precíziós nemesítés nélkülözhetetlen a mezőgazdaság megváltozott éghajlati körülményekhez történő alkalmazkodásához, és a megfelelő terméseredmények eléréséhez. A precíziós nemesítés olyan vetőmagokat biztosít a hazai termelők számára, mely alapja lehet a társadalom egészséges, GMO-mentes élelmiszerrel való ellátásának és a magyar mezőgazdaság versenyképességének, ismertette a szervezet álláspontját dr. Vida Gyula alelnök.

Az 1163 tagú Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács stratégiai jelentőségű ágazatot képvisel. A szektor évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1300 fajtából állít elő vetőmagot. A mintegy 110 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki. A hazai vetőmagok keresett exporttermékek Európában és szerte a világpiacon.

A precíziós nemesítés segíthet a klímaváltozás káros hatásainak enyhítésében

 Forrás: Vetőmag Szövetség

Címkék: növénynemesítés, vetőmag szövetség szakmaközi szervezet, mezőgazdaság, vetőmag, klímaváltozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...