TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
A szakértők kérik, hogy ne etessük a vízimadarakat – ez áll a háttérben

A szakértők kérik, hogy ne etessük a vízimadarakat – ez áll a háttérben

Hírek - 2023.06.29

Pontosabban fogalmazva, sehol és semmikor és semmivel ne etessük a vadkacsákat, vadludakat és hattyúkat, figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A legtöbb ember jószándékból teszi ezt, de teljesen feleslegesen, különösen nyáron, amikor a vízimadarak korlátlanul találnak megfelelő táplálékot a természetben. Amíg, hangsúlyozzák, az énekesmadarakat jó télen etetni, addig a vízimadarak etetése egész évben káros: rengeteg szenvedést okoz a madaraknak, súlyosan környezetszennyező és az emberi egészséget is veszélyezteti.

Abban az esetben, ha a vízi madarak táplálkozása az etetés miatt egyoldalú és kenyéralapú lesz, az betegségeket, például emésztőszervi gyulladást, illetve a fiókák röpképtelenségét okozó „angyalszárny-betegséget” eredményezhet.

A kacsaetető automaták pellete sem megfelelő táplálék a kacsák, vadludak és hattyúk számára, erre költeni pénzkidobás. Mindez „öngyilkos” viselkedésre készteti az állatokat: néhány hét alatt jelentős mértékben vagy akár teljesen kikapcsolja a természetes táplálkozást és a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is.

Az etetés ráadásul növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, és elősegíti a fertőző betegségek (például a madárinfluenza) terjedését. Az MME azt is hangsúlyozza, hogy a vízimadarak etetése mindig élelmiszerpazarlás, így fenntartja a nagyüzemi mezőgazdaság túlpörgetett termelését, ami világszerte, Európában és Magyarországon is a legfőbb oka az agrárterületek, állat-, madár- és növényvilága pusztulásának, illetve helyi patkányinváziót okoz.

(Forrás: MME – Fotó: Patou Ricard/Pixabay)

Címkék: figyelmeztetés, vízimadarak, etetés, tilos, káros, vadkacsa, vadliba, hattyú
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...