TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Jövőre kötelező lesz a komposztálás Magyarországon, ne fogjuk fel nyűgként

Jövőre kötelező lesz a komposztálás Magyarországon, ne fogjuk fel nyűgként

Hírek - 2023.06.18

2024-től Magyarországon is kötelezővé válik a komposztálás. A műanyag, fém és papír mellett immár a biohulladékot is külön kell gyűjtenünk.

Kötelező komposztálás 2024-től

A komposztálás a biohulladék újrahasznosítását jelenti, vagyis a háztartásban keletkező szerves anyagok szabályozott lebomlasztását. Így új hasznos termék, humusz keletkezik, amely a talajélet javítására szolgál.

A komposztáláshoz először egy megfelelő helyet kell találni, és erre az udvar vagy a kert félárnyékos területe a leginkább alkalmas. Szakemberek javaslata szerint egy négyfős családnak egy-két 1–1,5 köbméteres komposztáló szükséges.

Mindennek azért érdemes utánanézni, mert 2024-től Magyarországon is kötelezővé teszik a komposztálást. Ez jogos is, hiszen a háztartásokban keletkező biohulladék nem szemét, hanem értékes tápanyagforrás, amit vétek veszni hagyni.

Sokan már eddig is gyakorolták ezt a hasznos eljárást, az uniós szabályozás következtében azonban jövőre mindenki számára kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése. A kertes házakban ez könnyen megoldható, csak jó szándék és némi fáradozás szükséges hozzá, a gond azoknál jelentkezhet, akiknél nincs lehetőség helyben komposztálásra.

A műanyagokat, fémeket és a papírt már eddig is elkülönítve gyűjtöttük, és viszonylag hamar meg is szoktuk, és 2024-től melléjük csatlakozik majd a biohulladék. Sok helyi önkormányzat oktatással, gyűjtőedények biztosításával segítette eddig is a folyamatot.

A biohulladék hatékony kezelésére akkor nyílik lehetőség, ha támogatja a jogszabályi háttér, amelyet itthon – az EU-s elvárások nyomán – alaposan fel kell frissíteni. A 2003-as környezetvédelmi minisztériumi rendelet idejétmúlt, a benne található fogalmak nem egyeznek a hulladéktörvényben foglaltakkal.

A házi komposztálás törvényi meghatározása nem érinti a kerti szerves hulladékot, a háztartásban keletkező egyéb komposztálható hulladéktípust, továbbá nem szól a beltéri komposztálási lehetőségekről. A közösségi komposztálás alatt jogilag jelenleg pusztán a társasházi gyűjtés értendő, miközben a komposztálópontok a hulladékkezelés fontos 21. századi, közösségépítő helyszínei – hívja a fel a figyelmet a Humusz Szövetség.

(Fotó: Ben Kerckx/Pixabay)

Címkék: komposztálás, kötelező, magyarország, 2024, eu, biohulladék, humusz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Országos Jégkármérséklő Rendszer – mozgalmas szezonkezdés

Már az idei védekezési szezon első hetében bizonyított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett Országos ...