TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A buszok is lefülelhetnék a szabálytalankodó autósokat Magyarországon?

A buszok is lefülelhetnék a szabálytalankodó autósokat Magyarországon?

Hírek - 2023.06.17

Aljasság volna az autósokkal szemben, ha – az Egyesült Államok bizonyos nagyvárosaihoz hasonlóan – nálunk is automatikus jelentést küldenének a buszok a rendőrségnek arról, ha valaki jogosulatlanul használja a sávjukat?

Az autóbusz forgalmi sáv fogalma már közel fél évszázada, 1975-ben került be a magyarországi KRESZ-be, pedig akkoriban még igen kevés felfestéssel lehetett találkozni. Sok autósnak azóta sem volt ideje megszokni, illetve megtanulni azt, hogy mely járművek jogosultak a használatára.

A taxik például igen, amelyek 1992-től haladhatnak legálisan a buszsávban, míg a motor- és segédmotorkerékpárok 2009-től használhatják jogszerűen ezt a területet. Később felmerült, hogy a gépjárművezető-oktatók, illetve a halottszállítók is közlekedhessenek itt, ám ezek a felvetések egyelőre nem valósultak meg.

Jelenleg a buszsávot a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű használhatja. Ha a tömegközlekedési eszközöket nem zavarják, akkor sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjárművek, betegszállító gépjárművek, hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárművei is közlekedhetnek ott.

A közelmúltban Vitézy Dávid közlekedési szakértő a Facebook-posztjában vetette fel, hogy a buszok maguk is ellenőrizhetnék a buszsávok szabályos használatát. A technológia már rendelkezésre áll, sőt Amerikában egyre több helyen alkalmazzák ezt – olvasható az Index összefoglalójában.

Ez úgy működik, hogy a busz elejére szerelt kamera érzékeli, ha a buszsávban egy autót lát, majd a rendszámot összeveti az adatbázissal, és ha szabálytalan használat gyanúja merül fel, a videót hitelesítve, visszakövethető GPS-alapú helyszín- és időpont-megjelöléssel továbbítja a rendőrségnek. A rendszer teljesen automatizált, a buszvezetőnek nem kell semmit csinálnia.

(Fotó: Chau Vien/Pixabay)

Címkék: busz, magyarország, autóbuszsáv, jogosulatlanság, ellenőrzés, rendőrség, bírság, javaslat, közlekedés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szántóföldi gazdálkodás – Szántsunk vagy ne szántsunk?

Évtizedekkel ezelőtt az amerikai kontinensen jelent meg és mára a tengeren túlon teljesen elterjedt a forgatás ...