TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Hírek - 2023.06.13

A nyár egyik kellemetlen hozadéka, hogy ilyenkor a természetben közelebbi, és gyakran kellemetlen kapcsolatba kerülhetünk a szúró, csípő, harapó rovarokkal. Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Sajnos erre vonatkozó előzetes teszt nem létezik, tehát csak akkor dől el, hogy milyen mértékben vagyunk érzékenyek rá, ha a darázs már megcsípett bennünket. A rovarcsípéssel szembeni túlzott érzékenység a magyar lakosság 2-3 százalékára jellemző, ami nem elhanyagolható arány, hiszen bő negyedmillió embert érint.

A darázs egyébként nem csíp, hanem szúr, mégpedig a potroh végén elhelyezkedő fullánkjával. Áthatol vele a bőrön, mérget juttat az emberi szervezetbe, amitől az olyan ellenanyagot termelhet, amely nagy „vihart” kavarhat benne. Anafilaxiás reakció, sokk és eszméletvesztés is bekövetkezhet, ellátás nélkül pedig

a darázscsípés is lehet halálos.

Normális reakció viszont, ha legfeljebb 10 centiméteres bőrpír, duzzanat és fájdalom jelentkezik. Ezt helyileg kell kezelni, és mivel a darázscsípés lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, ezért azt savas oldattal (citromlével, ecetes vízzel) érdemes kezelni. A kalcium beszedése téveszmének számít, mert az allergiás betegnek adrenalinra van szüksége, amit injekció formájában a combba kell beadni.

Mit tegyünk darázscsípés esetén? Mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel, illetve a már említett citromlével, ecetes vízzel, és használhatunk antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is. A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt elmúlik.

(Fotó: Ralph/Pixabay)

Címkék: darázscsípés, nyár, tünet, tanács, kezelés, lúgos, kalcium, téveszme
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nagy István: a sikeres agrártermelés alap-ja a minőségi vetőmag

Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai  jelentőségű ágazat, ...