TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A sünöket csak mi védhetjük meg a halálos fűkaszáktól

A sünöket csak mi védhetjük meg a halálos fűkaszáktól

Hírek - 2023.06.09

A fűkaszák és fűnyírók miatt rengeteg sündisznó megsérül, és sérülésük annyira súlyos, hogy sokukat el kell altatni, hívja fel a figyelmet egy természetvédelmi csoport a BBC hasábjain keresztül.

A Jersey Sündisznó Mentő Csoport szerint, ha előbb átnéznénk a területet, mielőtt elkezdünk kaszálni, sokkal kevesebb állat kerülne sérülten hozzájuk. A füves területeken sok sündisznó él, egyéb hasznos rovarokkal együtt. Jerseyben sok vadon élő állat is elvesztette otthonát, az újabb és újabb lakóházak építése miatt, így különösen figyelni kell, hogy az új lakóhely keresése közben legalább ne sérüljenek az emberi figyelmetlenség miatt – tette hozzá.

„Egyre jobban aggaszt minket az egyre több megnyomorított sündisznó, amivel nap mint nap találkozunk, nemrég hatot hoztak be a kollégák vágássérülésekkel, és abból csak egyet tudtunk megmenteni, a többiek elpusztultak, nem beszélve azokról, akiket el kell altatni, annyira súlyosak a sebesülések” – meséli Gil Morgan, a csoport egyik tagja.

Arra kérik az embereket, hogy ellenőrizzék a sövények környékét, a bokrok alját, vagy nézzék át, hogy a nagyra nőtt fűben, nincs – e egy vagy több ott alvó sündisznó vagy más vadon élő állat, mielőtt elkezdenek nyírni.

Ha valaki talál egyet, csizmával esetleg gereblyével, vagy kesztyűs kézzel, de akár egy bottal is arrébb tudja őket mozdítani. A sün, más emlősöktől eltérőn ugyanis nem menekül el, ha megzavarják pihenésében, hanem inkább labdává gömbölyödik, de sajnos ez kevés az éles fűnyírók kései, damiljai ellen.

Ráadásul az év ezen szakaszában a sündisznó anyák épp szoptatnak, tehát ha a szülő elpusztul, a kis sünök túlélési esélyei nullára csökkennek.

A sündisznók nagyon hasznosak a veteményeseink környékén, a kártékony rovarok mellett, a csigákat is megeszik, sőt arra is képesek, hogy a kígyók és békák is elkerüljék a kertünket.

Címkék: sün, sündisznó, fűkasza, fűnyíró
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakult és bővült a NAK falugazdász hálózata

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette ...