TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
A tőrösdarázzsal csak óvatosan!

A tőrösdarázzsal csak óvatosan!

Hírek - 2023.06.08

Sokan keverik a darazsakkal és emiatt pusztítják, pedig a tőrösdarázs igencsak jó szolgálatokat tesz nekünk!

Június elején igen gyakran találkozhatunk a termetes tőrösdarazsakkal, amelyek feltűnnek a kertek, parkok gyepén, vagy akár egy korhadó fa közelében, de azon sem kell meglepődni, ha a komposztnál botlunk beléjük, akár nagy tömegben is.

Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy termetűek és látványos megjelenésűek, az óriás tőrösdarázs kontinensünk legnagyobb hártyásszárnyúja is. Amíg az óriás tőrösdarázs nősténye feje sárga, a hímeké kékesfekete színű.

Lényeges információ, hogy ezek a félelmetesnek tűnő állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is!

Parazitoidok, vagyis szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak pl. cserebogárpajorokat.

Ezek a rovarok nem tévesztendők össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori, és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal. A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban, hacsak nem fogjuk meg őket, ellenünk nem fogják használni.

Irtásuk nemcsak jól felfogott érdekeink és ártalmatlanságuk miatt értelmetlen és önsorsrontó, de azért is, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer Ft. És íme, egy kisfilm arról, hogy az óriási tőrösdarazsak valóban nem veszélyesek:

Címkék: tőrösdarázs, rovar, darázs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...