TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Ahol még a kerítés is rózsából van

Ahol még a kerítés is rózsából van

Hírek - 2023.06.08

Szőreg hazánk egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzete, évente több millió rózsatő nevelkedik itt. Mintegy százötven éve termesztik ezen a vidéken a virágok királynőjét. Annak, hogy miért pont Szőreg lett ez a hely, számos oka van.

Az egyik az, hogy a Tisza-Maros szög tápanyagdús, laza szerkezetű öntéstalaja igen kedvező a termesztéshez, a folyók közelsége az optimális relatív páratartalmat és az öntözés lehetőségét is biztosította.

Mindehhez társult az, hogy ez itt hazánk legmelegebb nyarú és legjobb fényellátottságú vidéke. A szőregi rózsatő minőségét a napsütéses órák száma mellett még nagyban befolyásolja a nappalok hossza és a napsütés intenzitása is.

A szőregi rózsatermelés története szorosan összefonódik a szegedi és az újszegedi termelés hagyományaival, a kertészetek fejlődésével. A szegedi faiskolákból kikerült fiatal szemzőmesterek Szőregen telepedtek le, majd kicsi, 400–800 négyszögöles telkeken saját maguknak is termesztettek rózsát.

A modern technológiai eljárások mellett fontos a kétkezi munka. A rózsatermesztés a csipkebogyómag tavaszi vetésével kezdődik. A magcsemetéket késő őszi kitermelésüket követően a gyökérnyak vastagsága szerint válogatni, majd tél végéig vermelni kell.

A munkafolyamat következő fázisa a talajelőkészítés az ültetéshez: tápanyagban gazdag, gyommentes talajra van szükség a vadalanynak. Rózsatermesztés esetében a vetésforgó alkalmazása kötelező, előveteményként gabonafélék vagy lucerna a megfelelő. Az elővetemény betakarítása után a növényvédelem következik, majd ősszel a mélyszántás.

A csemeték ültetését február közepén-március elején lehet elkezdeni. A vadalanyokat évi 4-6 alkalommal gyommentesíteni is kell, a növényeket a gombás betegségek és kártevők ellen rendszeresen permetezik. Az ültetést követő szemzés július második felétől szeptember elejéig tart.

Fotó: MTI/Rosta TiborCímkék: rózsa, virág, rózsaünnep
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében