TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben

Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben

Hírek - 2023.06.05

A Debreceni Egyetem célja, hogy az ökológiai gazdálkodás meghatározó tényező legyen az agrárképzésben – jelentette ki Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja a fenntartható gazdálkodásról szóló konferencián. A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében tartott tanácskozáson a mezőgazdaság zöldítésével is foglalkoztak a szakemberek.

- Hazánkban jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Az ágazat egyre elismertebb és egyre jelentősebb szerepet tölt be az agráriumban. Éppen ezért kiemelten fontos a gazdaságok fejlesztésében a szakemberképzés és a kutatások – mondta Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja a csütörtöki konferencia megnyitóján.
Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint az ökológiai gazdálkodás komoly gazdasági lehetőségeket rejt. Az ökológiai termékek belső piacait megerősítő eszköz lehet például a bioélelmiszerek bevonása a közétkeztetésbe.

- A Debreceni Egyetem (DE) kezdeményezésére létrehozott Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont célja, hogy az ökoágazat tudományos hátterét biztosítsa. Az ökológiai gazdaságok terméshatékonyságának javításához elengedhetetlen a kimagasló szaktudás, ennek támogatására indítja el a DE 25 éves szakmai tapasztalatára és kutatási eredményeire alapozva az ökológiai gazdaságokat támogató alapképzését, a tervek szerint 2024 szeptemberében – tette hozzá Vad Attila, az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont vezetője.
Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben
A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) DTTI igazgatója kifejtette: az ökológiai gazdálkodók célkitűzése az, hogy a hazai termőterületek 6,3 százalékáról 25 százalékra nőjön az öko-területek nagysága. Ez azonban magában rejti a túltermelés veszélyét is.

Zsombik László, az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének igazgatója kiemelte: az Európai Unió Green Deal irányelve jelentős változásokat, változtatásokat igényel a mezőgazdaságban.
Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben
- Az ökológiai gazdaságokban hasznosítható zöldtrágya, mint a csillagfürt, a facélia és a mustár szénmegkötő képessége kimagasló. Vetésforgóban használva kísérleteink alapján javítják a talaj szervesanyag tartalmát is. Az ilyen zöldtrágya-növények, mint a pillangósok és a keresztesvirágúak, jelentős szerepet kaphatnak a mezőgazdaság zöldítésében – ismertette Zsombik László.
Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben
A konferencia keretében Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője az ökológiai gazdálkodás térnyerésének akadályozó tényezői címmel tartott előadást, melyben az ágazat legnagyobb nehézségének a hatékony gyomirtást nevezte.
Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben
Bányai Tibor, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület alelnöke az Agrár Ökológiai Program elemeit mutatta be gyakorlati példákon keresztül. Mint mondta: a célprogram szegmensei jelentős mértékben hozzájárulnak a regeneratív gazdálkodás – a talaj termékenységének és egészséges élővilágának helyreállítását elősegítő – elemeinek megvalósulásához. Az előadások sorát Pierluigi Meriggi, az Universita Cattolica di Piacenza munkatársa zárta, aki a regeneratív gazdálkodás agronómiai és környezeti szempontjait elemezte olaszországi kísérleti eredmények alapján.

Fenntartható gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztésben

A DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete, az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület által szervezett tanácskozásra Szlovákiából, Olaszországból és Németországból is érkeztek szakemberek. Az előadásokat követően a résztvevők gyakorlati bemutatón ismerkedhettek meg a Nyíregyházi Kutatóintézet vetésváltási és egyéb tartamkísérleteivel.
Forrás: DE. Sajtóközpont - ÉE

Címkék: debreceni egyetem, ökológiai gazdálkodás, növénytermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...