A szakértők figyelmeztetése ellenére egyre népszerűbb a nyers varjúmell Japánban
Hírek - 2023.06.04
Nyers varjúhús fogyasztását népszerűsítették nemrég Japán egyik legolvasottabb újságjában a Tokyo Shimbunban, mely hatalmas vitákat váltott ki az olvasók körében.
A szakértők szerint a hús súlyos fertőzéseket, akár még halált is okozhat. A különféle szószokban pácolt nyers varjúhús, az úgynevezett varjú sashimi a cikk szerint sokkal könnyebben rágható és ízletes, ellentétben a grillezett húsokkal, amelyek rendkívül kemények és szárazak voltak. Az újságíró a varjúhús főtt és nyers fogyasztásával kapcsolatos tapasztalatait meséli el az Ibarakban megrendezett találkozón, ahol a varjúhús kedvelői gyűltek össze.
Legjobban a varjúmell illik a sashimihez, a sötétvörös hús szójaszósszal tálalva rendkívül jó ízfokozó. Egyetlen varjúmell alig néhány gramm, de a hús íze és állaga nagyon különleges ízvilággal szolgál az ínyenceknek. Nem lehet a marhahússal vagy a hallal összehasonlítani, amelyből még készíteni szokták a sashimit, mert ez teljesen más. A szénen grillezett varjúcomb íze hasonlít inkább a marhahúshoz – írja a szerző.
A sashimi vékonyra szeletelt húsból készül. A szójaszószon kívül mást nem adnak hozzá. Általában halból készítik, például tintahalból, tonhalból, lazacból, de használnak marhahúst és csirkét is, bár ezekből ritkábban, és inkább más országokban, nem Japánban.
Bár az újság is leírja, hogy a japán közegészségügyi szakértők nem tanácsolják a nyers varjúhús fogyasztását az ételmérgezés nagyfokú kockázata miatt, a cikk hangvétele mégis inkább népszerűsíti a hús fogyasztását, mint lebeszélni próbálná az embereket – legalábbis a szakértők szerint.
Az írás akkora visszhangot váltott ki, hogy a Japán Egészségügyi Minisztérium a hivatalos Twitter fiókján üzenetben figyelmeztette a japánokat, hogy nagyon kockázatos, mert a coli baktériumtól kezdve, különféle vírusokkal, parazitákkal, bélférgekkel fertőződhetnek a merész fogyasztók, ezért még véletlenül se kezdjenek nyers varjúhúst enni, mert könnyen az életükkel fizethetnek érte.
Az nem derült ki a cikkből, hogy mennyire népszerű a varjú sashimi Japánban, de a Twitter bejegyzések számából azt a következtetést lehet levonni, hogy sokan kíváncsiak lettek, és a figyelmeztetés ellenére is meg akarják kóstolni.
Címkék: varjú, varjúhús, hús
Gombatoxinok a kukoricában
Kukoricazsizsik irtása házilag
Nashi körte: Az ázsiai ínyencség
Súlyos veszteségek a kukorica- és napraforgótermésben
Nyolc tonnás árpatermés? Nem lehetetlen!
16 százalékkal emelkedett a takarmánykukorica ára
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási ...
Spórolva nyerni UPL csávázószerekkel!
Tűzifa árak idei körkép