TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Elindult a 42. Országos borverseny

Elindult a 42. Országos borverseny

Hírek - 2023.05.18

Május 17-én és 18-án Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 42. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

A 2023-as OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnöke Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között jól bizonyítja az a tény, hogy a tavalyi évhez képes megint több, mint 10 %-al nőtt a nevezett tételek száma és ez a növekvő tendencia már évek óta megfigyelhető.

Elnök úr megköszönte a hazai borszakma kiemelkedő szereplőinek, legyenek azok családi borászatok tulajdonosai, az oktatás, kutatás területének, valamint a kereskedelem és gasztronómia képviselői, hogy aktívan részt vesznek az OBV bírálati folyamatában.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitó beszédében az OBV kapcsán kiemelte: „E mögött a verseny mögött a hitelességet maga a HNT, a HNT szakmaisága és a mögötte lévő történelmi alapok adják.”

Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a 42. Országos Borverseny védnöke köszöntőjében a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta és az Országos Borverseny kapcsán elmondta: „Nem csupán a dicsőségért, az elismerésért folyik a versengés, hanem egyúttal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által megvalósítandó hazai és nemzetközi promóciós eseményeken résztvevő borászatok kiválasztásának alapját is itt biztosítják.”

Címkék: országos borverseny
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nagy István: A külterületi utak felújításával is segítjük a ...

A kormány kiemelten fontosnak tartja a vidéki térségek megerősítését, a gazdaságok versenyképességének ...