TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Elindult a 42. Országos borverseny

Elindult a 42. Országos borverseny

Hírek - 2023.05.18

Május 17-én és 18-án Budapesten rendezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 42. Országos Borversenyt. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával.

A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.

A 2023-as OBV fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnöke Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az Országos Borverseny Szervező Bizottságának elnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az Országos Borverseny meghatározó szerepét, rangját a hazai bormustrák között jól bizonyítja az a tény, hogy a tavalyi évhez képes megint több, mint 10 %-al nőtt a nevezett tételek száma és ez a növekvő tendencia már évek óta megfigyelhető.

Elnök úr megköszönte a hazai borszakma kiemelkedő szereplőinek, legyenek azok családi borászatok tulajdonosai, az oktatás, kutatás területének, valamint a kereskedelem és gasztronómia képviselői, hogy aktívan részt vesznek az OBV bírálati folyamatában.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitó beszédében az OBV kapcsán kiemelte: „E mögött a verseny mögött a hitelességet maga a HNT, a HNT szakmaisága és a mögötte lévő történelmi alapok adják.”

Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a 42. Országos Borverseny védnöke köszöntőjében a szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta és az Országos Borverseny kapcsán elmondta: „Nem csupán a dicsőségért, az elismerésért folyik a versengés, hanem egyúttal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által megvalósítandó hazai és nemzetközi promóciós eseményeken résztvevő borászatok kiválasztásának alapját is itt biztosítják.”

Címkék: országos borverseny
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Elindult az új agrártámogatási honlap

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő ...